Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      08:08
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Neuropatia diabetica

Neuropatia diabetica

30 iulie 2015    
Neuropatia diabetica este o complicaţie a diabetului şi nu o cauză a acestuia, reprezentând afectarea nervilor din cauza diabetului. Neuropatia diabetică se manifestă prin diverse semne şi simptome, dintre care cele mai frecvente sunt paresteziile şi durerea.

Neuropatia diabetică - Generalităţi

Neuropatia diabetică este o complicaţie cronică a diabetului zaharat, apărută din cauza leziunii fibrelor nervoase vegetative şi instalată pe fondul tulburărilor metabolice ale bolii, o complicaţie puţin studiată, în ciuda faptului că se însoţeşte de importante comorbidităţi, de scurtare a vieţii pacientului şi de alterare a calităţii vieţii.
 
Neuropatia diabetică este cea mai comună complicaţie a diabetului zaharat, afectând aproximativ 65% din bolnavi din cauza persistenţei cronice a hiperglicemiei.
Neuropatia diabetică reprezintă disfuncţii sau modificări patologice ale sistemului nervos central, periferic şi autonom, afectând mai ales sistemul nervos vegetativ, activitatea motorie şi membrele inferioare.
 
Disfuncţia sexuală este întâlnită la aproximativ 50% dintre bărbaţii diabetici şi la aproximativ 30% dintre femeile diabetice.
 
La baza neuropatiei diabetice stau tulburările metabolice ale ţesutului nervos, cu alterarea funcţională şi morfologică a fibrelor sistemului nervos.

Neuropatie diabetică - Forme 

Neuropatia diabetică periferică afectează sistemului nervos periferic, ducând la scăderea sensibilităţii dureroase, tactile, termice şi vibratorii în anumite părţi ale corpului, afectarea capacităţii de mişcare şi forţa musculară.
Cel mai frecvent afectează picioarele (laba piciorului şi gambele) şi poate contribui la aparitia de ulcere, infecţii sau deformări osoase şi articulare.
Este cea mai frecventă formă de neuropatie diabetică.
 
Neuropatia diabetică autonomă (vegetativă) este rezultatul afectării sistemului nervos autonom implicat în controlul funcţiilor involuntare ale corpului precum bătăile inimii, tensiunea arterială, transpiraţia, digestia, funcţia renală şi funcţia sexuală.
 
Neuropatia diabetică focală afectează un singur nerv, cel mai frecvent la nivelul încheieturii mâinii, coapsei sau piciorului, dar poate afecta nervii de la nivelul spatelui şi toracelui anterior şi pe cei care controlează musculatura oculară.
Această formă de  neuropatie diabetică apare brusc şi este cea mai rară forma de neuropatie diabetică.

Neuropatia diabetică - Evoluţie

Neuropatia diabetică evoluează în funcţie de vârsta pacientului.
În momentul în care boala diabetică evoluează, glucoza este metabolizată pe o altă cale decât cea fiziologică, fapt ce duce la afectarea structurii celulei nervoase.
 
Neuropatia diabetică este una dintre complicaţiile cele mai de temut ale diabetului zaharat pentru că ea duce în cele din urmă la invalidităţi importante.
Cea mai des întâlnită formă a neuropatiei diabetice este cea periferică senzitivă-motorie.

Neuropatia diabetică - Diagnostic

Diagnosticul de neuropatie diabetică este pus după ce se exclud toate posibilele cauze care ar putea afecta structura nervoasă a pacientului.
Electromiograma (EMG) şi studiile de conducere nervoasă se pot face pentru a confirma diagnosticul.
 
Aceste teste masoară cât de bine şi de repede este condus impulsul electric la nivelul nervilor şi a musculaturii.
 
Tulburările legate de neuropatia autonomă care afectează nervii implicaţi în controlul funcţiilor interne, involuntare sunt dificil de diagnosticat.
 
Din cauza afectării nervului, în neuropatia diabetică, pierderea sensibilităţii poate să ducă la neobservarea unor injurii minore, de aceea este necesară inspecţia regulată a piciorului. La controlul medical periodic se va examina atent piciorul, iar acest control este necesar cel puţin o dată pe an.

Neuropatia diabetică - Tratament

Tratamentul neuropatiei diabetice constă, în primul rând, într-un control foarte bun al glicemiei.
Nu exista tratament curativ pentru neuropatia diabetică. Odată instalată, tratamentul se concentrează pe profilaxia secundară (îndepărtarea factorilor de agravare) ce constă în menţinerea nivelului glicemiei la o anumită valoare.
 
De asemenea, este important de menţinut un mod sănătos de viaţă: exerciţii fizice regulate, controlul tensiunii arteriale, regim alimentar, oprirea fumatului şi limitarea consumului de băuturi alcoolice.
Tratamentul adiţional se poate institui în funcţie de tipul de neuropatie diabetică.
 
Neuropatia diabetică afectează picioarele mult mai frecvent decat alte părţi ale corpului.
Totuşi, complicaţiile piciorului în diabet sunt cel mai uşor de prevenit dintre restul complicaţiilor.