Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      21:22
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Obezitatea la copii – Cauze si tratament

Obezitatea la copii – Cauze si tratament

26 iunie 2015    

Toţi copiii câştigă în greutate pe măsură ce cresc , însă, în momentul în care kilogramele în plus depăşesc necesarul de creştere, se ajunge la obezitatea infantilă. Obezitatea la copii este o afecţiune medicală severă care afectează tot mai mulţi micuţi. Obezitatea la copii apare atunci când greutatea copilului este cu mult peste limita specifică vârstei şi înălţimii.

Obezitatea infantilă este o problemă care nu trebuie ignorată deoarece în timp kilogramele în plus duc la apariţia unor probleme de sănătate specifice vârstei adulte precum diabetul, tensiune arterială crescută sau nivelul mare al colesterolului.

Obezitatea la copii - cauzele apariţiei afecţiunii

Obezitatea la copii poate fi rezultatul unor probleme genetice şi hormonale, însă, în cele mai multe cazuri obezitatea la copii este provocată de faptul că micuţii mănâncă prea mult şi fac prea puţină mişcare.

Copiii, spre deosebire de adulţi, au nevoie de un surplus de nutrienţi şi de calorii care să le alimenteze creşterea şi dezvoltarea. Atunci când consumă caloriile de care au nevoie pentru desfăşurarea activităţilor zilnice, pentru creştere şi pentru metabolism, ei acumulează kilograme necesare creşterii. Însă, atunci când micuţii consumă mai multe calorii decât au nevoie pentru a creşte, ei încep să acumuleze kilograme în plus.

Obezitatea la copii poate să apară însă în unele cazuri şi ca urmare a unor afecţiuni genetice sau hormonale care îi predispun pe cei mici la obezitate. Afecţiuni precum sindromul Prader-Willi sau sindromul Cushing sunt întâlnite la un număr mic de copii care suferă de obezitate infantilă.

Tratamentul obezităţii la copii

Tratamentul obezităţii la copii diferă în funcţie de vârsta micuţului şi starea sa de sănătate.

Tratamentul obezităţii la copii presupune cel mai adesea efectuarea unor schimbări ale comportamentului alimentar şi ale activităţii fizice. În puţine situaţii tratamentul poate presupune medicaţie sau chiar chirurgie.

Tratamentul obezităţii la copii sub şapte ani care nu au probleme de sănătate presupune mai degrabă păstrarea constantă a greutăţii în perioada de creştere, decât pierderea kilogramelor în plus. Această strategie permite copilului să crească în înălţime însă nu şi în greutate. Cu toate acestea, pentru un copil obez, menţinerea greutăţii în perioada de creştere poate fi chiar mai dificilă decât pierderea în greutate.


Tratamentul obezităţii la copiii de peste şapte ani sau cu vârstă mai mică dar care au probleme de sănătate, constă în pierderea în greutate.

Această pierdere în greutate trebuie să se facă încet de la o jumătate de kilogram pe lună la o jumătate de kilogram pe săptămână.

Menţinerea stabilă a greutăţii copilului se realizează prin stabilirea unei diete sănătoase şi creşterea activităţii fizice.

Alimentaţie sănătoasă pentru copiii obezi

• Părinţii sunt cei care cumpără alimentele, le prepară şi stabilesc unde este consumată mâncarea. Chiar şi mici diferenţe de alimentaţie pot schimba comportamentul copilului: masa luată în bucătărie şi nu în pat la televizor, mâncarea servită în farfurii mai mici etc.
• Atunci când se fac cumpărăturile trebuie să se aleagă mai multe legume şi fructe în locul alimentelor bogate în grăsimi şi zaharuri. Gustările dintre mese trebuie să fie reprezentate de alimente sănătoase.
Alimentele nu trebuie folosite niciodată ca o recompensă sau ca o pedeapsă.
Băuturile dulci trebuie eliminate din dietă deoarece ele au o slabă valoare nutritivă şi un număr mare de calorii. De asemenea aceste sucuri dau senzaţia de saţietate, astfel că micuţul după ce bea suc va refuza alimentele sănătoase.
• Respectaţi mesele în familie. Masa în familie trebuie să fie un eveniment obligatoriu deoarece nu numai că încurajează legăturile familiale, dar şi descurajează mâncatul în faţa televizorului sau a calculatorului ce favorizează consumul rapid al mâncării şi consumarea unei cantităţi mai mari de mâncare.
Limitaţi mâncatul la fast-food deoarece multe dintre alimentele din meniuri sunt bogate în calorii.

Activitatea fizică – o componentă în combaterea obezităţii la copii

Obezitatea la copii poate fi combătută eficient cu ajutorul activităţii fizice.

Activitatea fizică nu numai că ajută la arderea caloriilor, dar şi întăreşte oasele şi musculatura, ajutând în acelaşi timp să fie mai alert în timpul zilei şi o odihnă mai bună noaptea.