Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      12:35
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Piciorul diabetic

Piciorul diabetic

14 iulie 2015    
Piciorul diabetic defineşte un complex de leziuni ale piciorului care apar din cauza disfuncţiilor metabolice şi imunitare caracteristice diabetului zaharat.
 

Piciorul diabetic - Incidenţă

 
Este o afecţiune foarte gravă care apare la 15% dintre pacienţii cu diabet şi precede 84% dintre amputaţiile distale ale piciorului. La fiecare 30 de secunde în lume se amputează un picior din cauza acestei afecţiuni (din totalul amputărilor de membre inferioare, mai mult de 70% provin din rândul diabeticilor). Aşadar, piciorul diabetic reprezintă o complicaţie care poate pune în pericol viaţa pacientului în caz de suprainfecţie.
 
Piciorul diabetic reprezintă o formă de complicaţii purulent-necrotice, ulcerări şi afecţiuni ale oaselor şi articulaţiilor, apărute în urma modificărilor sistemului nervos periferic, vaselor sangvine, pielii şi ţesutului moale, oaselor şi articulaţiilor. Când tulburările vasculare (arteriopatie) se asociază cu complicaţii neurologice (neuropatie), cei care suferă de diabet pot avea complicaţii la picior.
 
Piciorul diabetic reprezintă una dintre principalele cauze de spitalizare a pacienţilor cu diabet zaharat. Din cauza arteriopatiei, pacienţii cu diabet pot face ulceraţii la picioare şi îşi pierd sensibilitatea la nivelul membrelor inferioare. De aceea, unii pacienţi cu diabet nu simt durere şi trec foarte uşor cu vederea apariţia leziunilor la picior.
 
Piciorul diabetic este un rezultat al neuropatiei periferice, imunităţii compromise, circulaţiei vasculare periferice afectate, traumatismelor, infecţiilor.
 
Piciorul diabetic are consecinţe grave în absenţa tratamentului adecvat (amputaţii, plăgi cronice, infecţii). La nivel clinic se poate observa gangrena umedă extensivă sau piciorul neuropat şi gangrena uscată sau piciorul ischemic.
 
 

Picior diabetic - Prevenţie 

 
În cazul piciorului diabetic, pentru a preveni amputarea, trebuie inspectate zilnic, zona degetelor, unghiile trebuie tăiate periodic, zilnic se va efectua igiena riguroasă a picioarelor, evitându-se însă băile fierbinţi şi prelungite.
 
O atenţie deosebită trebuie acordată încălţămintei, indicată ar fi încălţămintea ortopedică din farmacii sau din magazinele specializate, să fie fie comodă, moale, călduroasă, este obligatoriu ca diabeticul să umble întotdeauna încălţat, pentru a evita înţepăturile, lovirile sau arsurile.
 
Dacă apare o leziune a tegumentului, indiferent de cauza acesteia, pacientul se va prezenta la medic fără a temporiza, pe tegumentele picioarelor nu se aplică tinctură de iod sau alte dezinfectante ce pot produce arsuri chimice etc.
 
De asemenea, pacientul trebuie să se prezinte la medic imediat după observarea unei leziuni la picior, cea mai mică bătătură sau julitură necesită dezinfectarea cu substanţe antiseptice (rivanol, apă oxigenată).
 
Piciorul diabetic necesită tratament medical intens, de-a lungul a 2-4 luni până la vindecarea ulcerului.
 

Piciorul diabetic - Tratament

În cazul tratamentului piciorului diabetic, medicul de familie trebuie să coopereze cu medicul diabetolog, chirurgul sau neurologul în funcţie de problemele apărute.

În cazul apariţiei leziunilor tegumentare se vor utiliza soluţii antiseptice şi pansamente sterile încercându-se evitarea apariţiei gangrenei, iar dacă gangrena a apărut, este obligatorie trecerea pacientului pe tratament cu insulină, iar tratamentul local se va completa cu antibiotice.

Un tratament întârziat poate duce la progresia procesului infecţios către structurile osoase. Distrucţia osoasă presupune trecerea cazului din sfera tratamentului medical în cea a tratamentului chirurgical, amputarea parţială sau totală a membrului afectat depinde de existenţa unei bune circulaţii sangvine şi de extensia leziunilor.