Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      18:29
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Sindromul Zollinger-Ellison

Sindromul Zollinger-Ellison

29 iulie 2015    
Sindromul Zollinger- Ellison este o afecţiune rară, caracterizată printr-o secreţie excesivă de suc gastric, din cauza nivelurilor ridicate de gastrină, ca urmare a unei tumori pancreatice sau a unei hipertrofii pancreatice.
Sindromul Zollinger- Ellison se manifestă prin ulcere multiple şi recidivante, inflamaţii locale (bulbită, duodenită).

Sindromul Zollinger-Ellison - Generalităţi

Sindromul Zollinger-Ellison reprezintă înmulţirea anormală de celule producătoare de gastrină (celule C) din pancreas. O asemenea proliferare anormală de celule poate apărea în esofag, stomac, duoden, porţiunea de mijloc a intestinului subţire.
Afecţiunea, în sine, nu este malignă, în schimb producţia excesivă de gastrină poate provoca pericol de moarte.
 
Sarcina gastrinei este stimularea celulelor producătoare de acid clorhidric de pe mucoasa gastrică. Ca urmare a cantităţii anormale de gastrină, rezultă o cantitate excesivă de suc gastric.
 
Sucul gastric produs în cantităţi necontrolate cauzează apariţia ulcerului pe mucoasa gastrică. Ulcerele, de regulă, nu se vindecă printr-un tratament medicamentos obişnuit.
 
Sindromul Zollinger-Ellison este o afecţiune complexă caracterizată prin dezvoltarea uneia sau mai multor tumori (numite gastrinoame) la nivelul pancreasului sau duodenului.
 
Mai mult de jumătate din gastrinoame sunt maligne şi au potenţial de a se răspândi la nodulii limfatici învecinaţi, la ficat şi alte organe prin metastazare. Potenţialul malign al gastrinoamelor este mai grav decât ulcerele asociate acestei afecţiuni.
 
Sindromul Zollinger-Ellison afectează mai frecvent bărbăţii decât femeile, iar vârsta medie de apariţie este cuprinsă între 30 şi 50 ani.
 
Cauza exactă a sindromului Zollinger-Ellison este necunoscută.

Sindromul Zollinger - Ellison - Simptome

Simptomele sindromului Zollinger-Ellison sunt in principal asociate cu boala ulceroasă.
Manifestarea principală este durerea abdominală, greaţă, vărsături, arsură stomacală, în unele cazuri ulcerele pot sângera şi chiar perfora peretele gastric sau duodenal, diaree.
 
Sindromul Zollinger-Ellison poate fi asociat cu altă tulburare endocrină, numită neoplazie endocrină multiplă de tip I, afecţiune ce se caracterizează prin tumori multiple în sistemul endocrin.
Aproximativ 25% dintre persoanele care prezintă gastrinoame, fac parte din neoplazia endocrină multiplă.

Sindromul Zollinger - Ellison - Tratament

Tratamentul sindromului Zollinger-Ellison constă în administrarea de medicamente care reduc secreţia acidă şi vindecă ulcerele. Îndepărtarea chirurgicală poate fi o opţiune pentru o parte din pacienţi.
 
Principalul scop al tratamentului este îndepărtarea tumorilor şi tratarea ulcerelor. Îndepărtarea tumorilor se realizează prin excizie chirurgicală. Tratamentul chirurgical poate să nu fie o opţiune la pacienţii cu tumori multiple sau cu metastaze hepatice.
 
În unele cazuri, se pot recomanda tratamente care reduc dezvoltarea tumorilor, precum: blocarea aportului sanguin al tumorii sau folosirea de căldura pentru a distruge celulele canceroase (ablaţie prin radiofrecvenţă), injectarea directă de medicamente în tumoare, chimioterapie.
Cele mai eficiente medicamente în sindromul Zollinger-Ellison sunt inhibitorii pompei de protoni.

Sindromul Zollinger - Ellison - Prognostic

Prognosticul sindromului Zollinger-Ellison depinde, în principal, de îndepărtarea completă a gastrinoamelor.
Ţesutul tumoral este complet îndepărtat la aproximativ 40% dintre pacienţi, ducând la reducerea secreţiei acide şi vindecarea bolii ulceroase sau diareei.