Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Sâmbătă, 26 mai 2018      12:18
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Stimularea maduvei spinarii, un remediu pentru durerile bolnavilor de neuropatie diabetica

Stimularea maduvei spinarii, un remediu pentru durerile bolnavilor de neuropatie diabetica

16 ianuarie 2018    
Un studiu efectuat, recent, arată că, pe termen lung, pacienții cu neuropatie diabetică, care suferă de dureri puternice ale membrelor inferioare, își pot atenua suferința cu ajutorul implantării unui dispozitiv care stimulează măduva spinării.
 
55% dintre subiecții cărora li s-a implantat dispozitivul au îndeplinit criteriul „tratament reușit”, după o perioadă de prospecție de 5 ani, iar 80% dintre aceștia îl folosesc și în prezent.
 
Cu toate acestea, dispozitivul s-a dovedit mai puțin eficient în cazul persoanelor care au obținut scorurile cele mai ridicate la testarea Michigan, privind neuropatia diabetică. Potrivit studiului, pacienții din această categorie au prezentat o tendință de patru ori mai mare de a nu răspunde la tratament și de a li se scoate dispozitivele, comparativ cu bolnavii care la testare au obținut scoruri mici.
 
Coordonatorul studiului, dr. Maarten van Kleef, de la Universitatea din Maastricht, a explicat că bolnavii care experimentează cea mai mare durere răspund mai puțin la tratament din cauza tipurilor de fibre nervoase implicate odată cu progresul neuropatiei diabetice.
 
În consecință, el a recomandat ca selecția pacienților care beneficiază de implantarea dispozitivului de stimulare să se facă după efectuarea testului Michigan.
 
La realizarea studiului au participat 50 de pacienți, iar rezultatele cercetării au fost publicate luna trecută, în revista de specialitate Diabetes Care.
 

Stimularea măduvei spinării a fost propusă ca o ultimă soluție pentru bolnavii de neuropatie diabetică periferică în anul 1996, și, deși eficacitatea tratamentului a fost demonstrată prin efectuarea a două studii controlate, nu au existat prospecții privind impactul pe termen lung al metodei. 

Articol realizat cu sprijinul Societății de Neuropatie Diabetică.