Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      06:25
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tratamentul obezitatii

Tratamentul obezitatii

03 august 2015    

Obezitatea este o afecţiune care poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii. Din acest motiv, tratamentul obezităţii are ca principal scop determinarea unei greutăţi normale care să-l ajute pe pacient să-şi îmbunătăţească stilul de viaţă.

Pentru ca obiceiurile tale alimentare să fie îmbunătăţite este necesar ajutorul mai multor specialişti, printre care un nutriţionist, un dietetician, sau chiar un specialist în obezitate. Aceştia te pot ajuta să îţi îmbunătăţeşti stilul de viaţă pentru a putea controla problemele legate de greutate.

Există tratamente specifice pentru obezitate. Cele mai multe dintre acestea depind de nivelul de obezitate, masa corporală şi bunăvoinţa ta legată de procesul de eliminare a kilogramelor suplimentare.

Obezitatea - Metodele de tratament 

Metodele de tratament în cazul obezităţii sunt reprezentate de schimbări de dietă, practicarea unor exerciţii fizice, schimbări comportamentale, prescrierea unor medicamente pentru scăderea în greutate sau intervenţia chirurgicală.  

De obicei pentru tratamentul obezităţii este indicat să faceţi schimbări majore în regimul alimentar sau să practicaţi exerciţii fizice în fiecare zi. Medicamentele sau chirurgia de corecţie a obezităţii sunt metode la care se apelează în cazurile grave de obezitate, când pacienţii nu răspund la terapii sau suferă de alte probleme medicale severe.
 
Obezitatea este o problemă de sănătate publică care afectează tot mai multe ţări dezvoltate sau în curs de dezvoltare. Obezitatea trebuie tratată cu o atenţie specială datorită potenţialei mortalităţi şi morbidităţi asociate. Obezitatea înseamnă o depunere în exces a grăsimii corporale.
 
Obezitatea - Cauze
 
·         Sexul
·         Vârsta
·         Ereditatea
·         Factorii de mediu
·         Condiţii patologice: hipotiroidism, antidepresive, anticoncepţionale, corticosteroizi

Obezitatea - Clasificare

Obezitatea este clasificată cu ajutorul unei metode care poartă numele de IMC (Indicele de masă corporală). Această metodă de măsurare compară greutatea şi înălţimea unei persoane.
Indicele de masă corporală nu măsoară procentul de ţesut adipos, dar este utilă pentru estimarea greutăţii corporale normale în funcţie de cât de înaltă este persoana. Indicele de masă corporală este o metodă uşoară de calcul şi măsurare a problemelor de greutate ale unei populaţii, incluzând: subponderalitatea, supraponderalitatea şi obezitatea.

Obezitatea - Afectează grav sănătatea

Persoanele obeze sunt expuse riscului de a dezvolta mai multe condiţii patologice care pot avea drept consecinţă scăderea calităţii vieţii şi decesul prematur.
Medicii asociază obezitatea cu un număr mare de alte afecţiuni printre care cele mai importante sunt diabetul şi hipertensiunea arterială.
 
Complicaţiile acute ale obezităţii pot duce la instaurarea unor afecţiuni de tipul diabetului zaharat de tip II, a hipertensiunii sau hiperlipidemiei. Alte afecţiuni care apar ca urmare a complicaţiilor obezităţii sunt ginecomastia, pancreatita, apneea de somn şi alte tulburări ale respiraţiei vizibile mai ales la copii.

Obezitatea - Profilaxie

Persoanele care riscă să fie obeze sau care sunt supraponderale îşi pot lua o serie de măsuri de precauţie care includ:
 
·         Exerciţiile fizice zilnice – una dintre cele mai eficiente metode în lupta cu kilogramele este practicarea unui sport sau a unor activităţi fizice regulate. Fie că vreţi să slăbiţi sau să preveniţi acumularea unui surplus de greutate, metodele recomandate sunt aceleaşi: un regim alimentar sănătos, exerciţii zilnice şi grija constantă faţă de alimentele ingerate.
·         Monitorizaţi-vă greutatea în mod constant – se recomandă măsurarea greutăţii corporale cel puţin o dată pe săptămână. Monitorizarea greutăţii este un bun indicator pentru a vedea dacă s-au produs modificări în masa corporală.
·         Constanţă în ceea ce priveşte planul pe care l-aţi realizat cu privire la pierderea în greutate
·         Evitarea mâncărurilor nesănătoase. Cel mai bine este să vă faceţi un jurnal în care să notaţi ceea ce aţi mâncat, cât de mult aţi mâncat, cum vă simţiţi după ce aţi mâncat. Acest plan vă poate ajuta să dezvoltaţi strategii pentru a vă ţine sub control obiceiurile alimentare.

Medicina alternativă

Există numeroase suplimente dietetice care promit o scădere în greutate. De cele mai multe ori calitatea şi eficienţa acestora este pusă sub semnul îndoielii.
Este bine să vă adresaţi unui medic înainte de a lua medicamente sau orice alte tratamente cu specific naturist.