Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Vineri, 25 mai 2018      03:27
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Boala arteriala periferica

Boala arteriala periferica

28 iulie 2015    
Boala arterială periferică (BAP) este o deficienţă circulatorie care presupune îngustarea sau astuparea arterelor care transportă sângele către extremităţi (îndeosebi către picioare), care nu primesc astfel suficient sânge. 

Boala arterială periferică – Duşmanul tăcut

Doar aproximativ unul din 10 pacienţi acuză o durere sau disconfort la nivelul gambelor, şoldurilor, coapselor în timpul mersului (claudicaţie interminentă) manifestat prin dureri musculare sau crampe la nivelul picioarelor sau mâinilor, care dispar însă după câteva minute de odihnă. Alte simptome sunt amorţeală sau slăbiciune a picioarelor, senzaţie de răceală în partea inferioară a piciorului sau decolorarea pielii.
 
Infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral sunt favorizate de deficienţa circulatorie periferică.
 

Boala arterială periferică – Cauze şi factori de risc

Ateroscleroza, adică depunererea unor plăci de grăsime pe pereţii arterelor, având ca efect reducerea circulaţiei sângelui, reprezintă principala cauză a bolii arteriale periferice.  Alte cauze mai rare, sunt accidente care au afectat picioarele,  infecţii sau cheaguri de sânge din artere.
 
Printre factorii de risc care favorizează apariţia bolii arteriale periferice sunt: vârsta peste 60 de ani, valorile mari ale colesterolului, obezitatea, fumatul, diabetul ori antecedente de boli cardiace în familie.
 
Hipertensiunea, cu o rată de diagnosticare foarte slabă la noi în ţară, reprezintă un factor de risc major pentru apariţia bolii arteriale periferice.
 
România se menţine din păcate în topul ţărilor cu o mortalitate mare cauzată de bolile cardiovasculare. Diabeticii şi fumătorii au un risc mare de complicaţii ale deficienţei circulatorii, precum gangrene ale piciorului. 

Boala arterială periferică - Tratament

În primul rând, tratarea factorilor de risc asociaţi (diabet, hipertensiune, colesterol) poate asigura eficienţa tratamentului al bolii arteriale periferice. De asemenea, tratamentul cu antiagregante plachetare este larg recunoscut ca fiind de mare ajutor în vederea prevenirii complicaţiilor cardiovasculare.
 
În stadii avansate, boala arterială periferică poate necesita tratament prin angioplastie (procedură care reduce gradul de îngustare al arterelor) sau chirurgie de bypass arterial periferic (procedură care creeaza noi căi de circulaţie a sângelui).

Boala arterială periferică - Complicaţii

Infarctul şi afecţiunile inimii constituie cele mai grave şi frecvente complicaţii în cazul bolii arteriale periferice. Această afecţiune  poate provoca, de asemenea, răni sau infecţii la nivelul picioarelor, mai ales cand pacientul are şi diabet.
 
O complicaţie gravă o constituie gangrena (ţesut mort) care necesită uneori chiar şi amputarea piciorului afectat.


Boala arterială periferică - Prevenţie

Consecinţele bolii pot fi prevenite printr-un diagnostic precoce, prin modificarea stilului de viaţă (renunţarea la fumat, o dietă sănătoasă prin care se poate controla hipertensiunea şi nivelul de colesterol, activitate fizică ce îmbunătăţeşte circulaţia şi menţine muşchii în formă) şi prin medicaţia potrivită.
 
Depistarea şi tratarea acestei afecţiuni din timp asigură nu doar sănătatea picioarelor ci pot preveni bolile de inimă, infarctul şi alte probleme de sănătate.

Diagnosticarea precoce a bolii arteriale periferice

Având puţine simptome care să atragă atenţia, diagnosticarea din timp a bolii arteriale periferice este foarte importantă.
Printre cel mai frecvent utilizate şi moderne metode de investigaţie  sunt:  
·         Indexul gleznă-braţ, care compară tensiunea arteriala de la nivelul braţelor cu cea de la nivelul gleznelor.
·         Ecografia Doppler, o metodă care foloseşte undele sonore pentru depistarea blocajelor de la nivelul arterelor.
·         Angiografia care se efectuează prin injectarea unui colorant netoxic în circulaţia sanguină, urmărindu-se apoi traseul acestuia.