Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      08:53
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Dislipidemia, un important risc cardiovascular

Dislipidemia, un important risc cardiovascular

28 iulie 2015    

Bolile cardiovasculare reprezintă cea mai importantă cauză a deceselor din întreaga lume, iar dezechilibrele lipidelor din sânge, adică dislipidemia, înseamnă un risc important pentru inimă. Pentru aprecierea dislipidemiei se urmăresc scăderile sau creşterile colesterolului, trigliceridelor şi HDL-colesterolul. Dislipidemiile sunt însoţite de cele mai multe ori de boli precum: diabetul zaharat tip 2, obezitatea sau hipertensiunea arterială.

De la ce apar dislipidemiile?

Cauzele apariţiei dislipidemiilor pot fi alimentaţia greşită, consumul regulat de alcool şi de şi de ţigări, dar şi sedentarismul.
 
Dislipidemiile pot fi genetice sau pot apărea în urma unor anumite tratamente, dar apar frecvent şi în cadrul bolilor de diabet zaharat, insuficienţă renală sau hipotiroidism.
 
Pentru descoperirea dislipidemiilor se testează colesterolul, trigliceridele, HDL-colesterol(colesterolul bun) şi LDL- colesterol (colesterolul rău).

Tratarea dislipidemiilor

Cel mai bun mod prin care se pot trata dislipidemiile este un stil de viaţă sănătos. Asta presupune un regim alimentar completat de activitate fizică, dar şi de medicamentaţie prescrise de un medic specialist.
 
Medicamentele utilizate pentru tratarea dislipidemiilor sunt statinele, care au un rol foarte important în scăderea colesterolului pe termen lung, într-un timp foarte scurt.
Alte medicamente sunt fibraţii, care acţionează eficient asupra trigliceridelor prin acţiune enzimatică şi ezetimib, care are un efect important în absorbţiea colesterolului.
 

O alimentaţie sănătoasă

Pe lângă medicamente şi activitate fizică, pentru tratarea corespunzătoare a dislipidemiilor este necesar un regim alimentar sănătos. Este important de reţinut necesitatea reducerii grăsimilor în alimentaţie, pentru păstrarea nivelului colesterolului la un nivel normal.
 
Alimentele interzise sunt cărnurile grase, ouăle ( în special gălbenuşul), mezelurile, fasolea şi mazărea uscată, untul, smântâna sau slănina. Mare atenţie şi la dulciurile concentrate care sunt de asemenea interzise şi la produsele de patiserie.
 
În locul acestora se recomandă peştele, carnea albă, dulciurile preparate din albuş, fructe proaspete, gelatine cu fructe, lactate cu conţinut scăzut în grăsimi.