Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      08:54
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Embolismul arterial

Embolismul arterial

28 iulie 2015    
Embolismul arterial apare atunci când un embol - cheag de sânge, celulă grasă, corp străin, bulă de aer - ce în mod obişnuit nu este prezent în circulaţie, obturează o arteră, iar ţesuturile situate după blocaj sunt lipsite de un aport sanguin corespunzător, putând suferi daune importante sau chiar necroză.

Emboliile - Patogeneză

Embolii pot afecta orice regiune a corpului, cel mai frecvent apărând la nivelul membrelor inferioare. Când embolul blochează circulaţia sanguină de la nivelul creierului apare atacul cerebral, iar în cazul inimii, apare atacul cardiac sau infarctul miocardiac.
 
Principala cauză a embolismului arterial o reprezintă afectarea peretelui vascular ce apare, de regulă, odată cu vârsta, din cauza ataşării colesterolului la perete.
Când o parte din colesterolul acumulat se desprinde, se formează un embol ce poate obtura, în funcţie de dimensiuni, orice arteră din corp. Embolii pot apărea şi din cheaguri sanguine produse într-o inimă afectată de un infarct miocardic sau care prezintă fibrilaţie atrială, din materia provenită din măduva oaselor fracturate, celule sanguine infectate, celule tumorale care pătrund în circulaţia sanguină.

Embolismul arterial - Simptome

Simptomele embolismului arterial pot debuta brusc sau se pot dezvolta lent, în timp, în funcţie de gradul de afectare a circulaţiei sanguine. Dacă embolul se localizează la nivelul membrelor inferioare sau superioare, va cauza durere musculară, amorţeală sau senzaţie de furnicături, paloare, scăderea temperaturii şi slăbiciune musculară.
 
Când embolul apare într-un organ intern, se asociază cu durere viscerală sau afectarea funcţiei organului respectiv.

Embolismul arterial - Diagnostic 

Diagnosticul pentru embolismul arterial include electrocardiograma, teste vasculare neinvazive. (măsurarea tensiunii arteriale în diferite regiuni ale corpului şi compararea rezultatelor obţinute iar când există o scădere a tensiunii la un anumit nivel, se presupune existenţa unui blocaj), angiografie.

Embolismul arterial - Tratament

Tratament pentru embolismului arterial este medicamentos sau chirurgical, în funcţie de localizarea şi mărimea blocajului. Medicamentele ce ajută la dizolvarea embolului se administrează, de regulă, prin intermediul unui cateter introdus direct în artera afectată.
 
Embolul poate fi îndepărtat şi chirugical.
Dacă afectarea este gravă, se poate alege ocolirea (bypass-ul) vasului obturat prin folosirea unui nou vas prelevat din altă zonă a corpului.