Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      08:09
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Hipercolesterolemia familiala, o boala cu implicatii grave

Hipercolesterolemia familiala, o boala cu implicatii grave

28 iulie 2015    

Hipercolesterolemia familială este o boală genetică ce poate avea implicaţii foarte grave asupra copiilor şi a adolescenţilor.

Hipercolesterolemia familială duce la creşteri importante ale LDL-Colesterolului, adică ale colesterolului "rău". Astfel, creşte riscul apariţiei premature a evenimentelor cardiovasculare aterosclerotice.

Pericolul este unul foarte mare, ţinând cont că tot mai mulţi copii şi adolescenţi au colesterolul peste limita acceptabilă. Alţi factori de risc în apariţia bolii sunt obezitatea, consumul de droguri, dar şi fumatul.

Hipercolesterolemia familială - Simptome

Bolnavii de hipercolesterolemie familială prezintă simptome ale bolii cardiace ischemice, bolii, cerebrovasculare sau bolii vasculare periferice. Riscul ignorării acestei boli este unul uriaş.
În cazul în care nu sunt trataţi corespunzător, pacienţii nu supravieţuiesc vârstei de 30 de ani. De subliniat este faptul că bolnavii acuză şi xantuame cutanate (mici tumori benigne), în prima decadă a vieţii, pe mâini, coate sau genunchi, de culoare galbenă-oranj.
 

Hipercolesterolemia familială - Tratament

O dietă specială completată de exerciţii fizice şi o cură de slăbire nu dau întodeauna rezultatele scontate. Părinţii îşi pot ajuta însă copii care suferă de hipercolesterolemie familială folosind medicamentul pe bază de statine Crestor, care conţine rosuvastatină. Acesta este recomandat copiilor peste 10 ani care suferă de hipercolesterolemie familială, dar poate fi utilizat şi în prevenirea bolilor cardiovasculare.
 
Un studiu denumit JUPITER (Justification for the Use of Statins in Prevention: an Intervention Trial Evaluating Rosuvastatin) a testat în România, cu rezultate excelente, eficacitatea medicamentului.
 Datorită unui medicament din clasa statinelor nivelul LDL-Colesterolului, adică al colesterolului “rău” din sânge, a fost redus cu aproape 50%. 

Hipercolesterolemia familială - Prevenţie

Medicii recomandă părinţilor controale periodice pentru prevenireahipercolesterolemiei familiale. Astfel, copiilor ar trebui să le fie testat cât mai des colesterolul şi tensiunea arterială.
Părinţii, dar şi medicii micuţilor trebuie să ţină sub supraveghere şi greutatea copiilor. O atenţie sporită trebuie să fie aţintită şi asupra dietei. Nu uitaţi! Hipercolesterolemia familială poate să fie fatală, dacă nu este tratată corespunzător.