Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Sâmbătă, 23 iun 2018      11:54
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala

20 iulie 2015    

Ce este hipertensiunea arterială?

 
Tensiunea arterială crescută sau hipertensiunea este cea mai frecventă dintre toate bolile cardiovasculare din lumea industrializată. Este cauza principală de accident vascular cerebral şi o cauză majoră de atac de cord.
 
Tensiunea arterială se referă la forţa cu care sângele apasă pe pereţii arterelor în timpul trecerii
spre periferie. Ca şi aerul dintr-un cauciuc, sângele umple arterele la o anumită capacitate. Aşa cum presiunea prea mare a aerului poate distruge un cauciuc, tot astfel presiunea crescută a sângelui poate periclita arterele.
 
Tensiunea arterială se exprimă sub forma a două cifre: prima şi cea mai mare dintre acestea este măsura tensiunii sistolice, forţa maximă a sângelui pompat de inimă. A doua cifră măsoară tensiunea diastolică sau forţa sângelui în timp ce inima se umple pentru bătaia următoare. Tensiunea arterială normală creşte constant de la circa 90/60 la naştere la circa 120/80 la un adult sănătos.
 
Persoanele cu tensiunea arterială de peste 140/90 sunt considerate hipertensive. Dacă nivelul rămâne crescut, trebuie iniţiat un tratament. Pacienţii cu cifre ale tensiunii arteriale în jur de 200/120 trebuie să primească imediat tratament.
 
Hipertensiunea arterială prelungită forţează inima să lucreze mult dincolo de capacitatea sa. Pe lângă lezarea vaselor de sânge, ea poate afecta creierul, ochii şi rinichii. Hipertensiunea arterială este frecvent supranumită „ucigaşul silenţios", deoarece produce rareori simptome, chiar şi când determină leziuni grave ale organelor.
 
Netratată, hipertensiunea arterială poate produce probleme de vedere, dar şi atac de cord, accident vascular cerebral şi alte afecţiuni potenţial mortale, inclusiv insuficienţă renală. Din fericire, hipertensiunea arterială hipertensiunea poate fi reglată eficient.

Hipertensiunea arterială - Cauze

La aproximativ 95% dintre cazurile de hipertensiune arterială, cauza de fond nu a putut fi deteminată.
 
Se consideră că pacienţii care au leziuni ale organelor ca urmare a hipertensiunii arteriale au hipertensiune malignă, presiunea diastolică în astfel de cazuri depăşeşte, de obicei, 130. Hipertensiunea arterială malignă este o afecţiune periculoasă care apare rapid şi necesită atenţie medicală imediată. Când poate fi identificată o cauză directă, afecţiunea este descrisă ca hipertensiune arterială secundară. Printre cauzele cunoscute de hipertensiune arterială secundară, la loc de frunte se află bolile rinichilor.
 
Hipertensiunea arterială poate fi declanşată şi de tumori sau alte anomalii care determină glandele suprarenale să secrete cantităţi excesive de hormoni ce măresc tensiunea arterială. 
 
Anticoncepţionalele (mai ales cele care conţin estrogeni) şi sarcina pot mări tensiunea arterială, ca şi medicamentele care provoacă contracţia vaselor de sânge.
 
Deşi hipertensiunea arterială esenţială rămâne întrucâtva misterioasă, ea a fost legată de anumiţi factori de risc. De exemplu,hipertensiunea arterială are tendinţa de a apărea în familie şi afectează mai degrabă bărbaţii decât femeile. Hipertensiunea arterială esenţială este influenţată de alimentaţie şi stil de viaţă.
 
Majoritatea hipertensivilor sunt „sensibili la sare", orice depăşire a minimului necesar de sare al organismului este prea mult pentru ei şi duce la o creştere a tensiunii arteriale. Alţi factori care au fost asociaţi cu hipertensiunea esenţială sunt obezitatea, diabetul, stresul, consumul insuficient de potasiu, calciu şi magneziu, lipsa activităţii fizice şi consumul cronic de alcool.
 
Totuşi, este normal ca tensiunea arterială să crească şi să odată cu modificările de activitate şi stare emoţională.
 
Este, de asemenea, normal ca tensiunea arterială să varieze de la persoană la alta, chiar de la o zonă la alta a corpului. Dar când tensiunea arterială rămâne constant crescută, trebuie luate măsuri de corecţie.

Hipertensiunea arterială - Simptome

În majoritatea cazurilor nu există semne de avertizare ale hipertensiunii arteriale. Atunci când apar, simptomele pot fi de durere de cap, dureri sau constricţie a toracelui, sângerări nazale, amorţeli şi înţepături, transpiraţii excesive, crampe musculare, palpitaţii şi urinare frecventă.

Hipertensiunea arterială - Tratament

Deşi hipertensiunea arterială esenţială nu poate fi vindecată, poate fi tratată eficient, iar hipertensiunea arterială secundară poate fi vindecată prin rezolvarea cauzei care-o determină.
 
O serie de medicamente s-au dovedit eficiente pentru tratarea hipertensiunii arteriale: diureticele (care elimină din organism sarea şi excesul de lichide) şi beta blocantele, medicamente care fac inima să bată încet şi cu mai puţină forţă, blocantele canalelor de calciu şi altele au ca efect scăderea tensiunii arteriale prin relaxarea şi dilatarea arterelor. 

Hipertensiune arterială - Sfaturi

Ca medicină alternativă, sunt propuse terapii alternative pentru hipertensiunea arterială axate pe tehnici de relaxare, precum presopunctură, masaj, medicină psihosomatică.
 
De bază, rămâne selecţia alimentelor pentru păstrarea tensiunii arteriale sub control.
Acesta presupune o dietă cu multe fibre şi cu puţin sodiu şi puţine grăsimi, un regim alimentar bazat pe fructe, legume şi cereale integrale (seminţe, nuci, fasole, mazăre şi legume cu frunze verzi conţin şi calciu şi magneziu).
 
Trebuie evitată cofeina pentru că sporeşte tensiunea arterială, pe termen scurt, în timp ce o utilizare moderată a alcoolului o scade.
 
Dintre vitaminele şi substanţele minerale care pot scădea tensiunea arterială, potasiul are raportările cele mai favorabile, ce poate fi obţinut din fructe şi legume proaspete, mai ales banane.
 
 Informațiile au fost preluate din volumul Medicina în familie