Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      12:38
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Hipertensiunea la copii – Cauze si tratament

Hipertensiunea la copii – Cauze si tratament

26 iunie 2015    

Hipertensiunea la copii trece adesea nediagnosticată, deoarece valorile tensiunii arteriale se schimbă pe măsură ce micuţii cresc.
Hipertensiunea arterială la copiii mai mici de zece ani este de regulă rezultatul unei afecţiuni secundare de sănătate.
Unii copii dezvoltă hipertensiune arterială din aceleaşi motive pentru care adulţii suferă de hipertensiune.

Este vorba despre factori de risc precum supraponderabilitatea, urmarea unei diete bogate în grăsimi, sedentarismului sau a lipsei unui program zilnic de exerciţii fizice.

Hipertensiunea la copii – Simptome specifice

Hipertensiunea arterială la copii poate fi tratată prin realizarea unor schimbări ale stilului de viaţă precum urmarea unei diete mai sănătoase sau realizarea unor exerciţii fizice pentru scăderea tensiunii arteriale. Cu toate acestea există cazuri când hipertensiunea poate fi tratată prin medicaţie.

Simptomele hipertensiunii la copii includ dureri în zona pieptului, stare de oboseală, dificultate de concentrare, dureri de cap şi probleme de somn. În unele cazuri mai severe copilul poate experimenta şi simptome precum vederea în ceaţă, respiraţia precipitată sau stare ade ameţeală.

Hipertensiunea la copii este cel mai adesea legată de existenţa unei probleme de sănătate. În această situaţie poate fi vorba despre defecte cardiace, boli renale, boli congenitale sau probleme hormonale. La copiii mai mari, în special în cazul celor supraponderali, cauza exactă a hipertensiunii nu este cunoscută.

Hipertensiunea la copii – Metode de tratament

Schimbarea stilului de viaţă, acest lucru incluzând consumarea de alimente sănătoase şi realizarea de exerciţii fizice, reprezintă cel mai adesea prima abordare a hipertensiunii la copii, pe care medicul o face pentru a scădea nivelul tensiunii arteriale.

Atunci când micuţul este diagnosticat cu hipertensiune arterială moderatăprehipertensiune sau hipertensiune de grad 1, medicul apelează în primul rând la schimbări ale stilului de viaţă înainte de a prescrie medicamente. Dacă, după patru-şase luni de la efectuarea acestor schimbări nivelul tensiunii arteriale nu scade, micuţului îi vor fi acordate medicamente pentru scăderea tensiunii.

Orice tratament va fi recomandat de medicul specialist după o diagnosticare documentată. De asemenea, trebuie să ţină cont şi de afectările posibile pe care le mai poate avea micuţul.

Medicamentele pentru reducerea tensiunii arteriale pot fi temporare sau administrate pe termen nedefinit. Dacă hipertensiunea arterială a copilului este provocată de obezitate, scăderea în greutate poate elimina nevoia de medicamente. În alte situaţii, tratarea afecţiunii de care copilul suferă poate duce la controlul tensiunii arteriale.

Deşi nu se cunosc exact efectele pe termen lung asupra creşterii şi dezvoltării copiilor, pe care aceste medicamente împotriva hipertensiuniile au, cercetările arată că tratamentul nu este periculos atunci când este administrat în copilărie. În funcţie de medicamentul administrat printre efectele secundare se poate număra senzaţia de gură uscată, starea de ameţeală, bufeurile sau starea de oboseală.