Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      01:50
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Ischemia miocardica silentioasa

Ischemia miocardica silentioasa

03 august 2015    

Ischemia miocardică silenţioasă este cea mai comună manifestare a bolilor de inimă coronariene şi cumulează 75% din episoadele ischemice care se produc pe durata unei vieţi.

Ischemia miocardică silenţioasă - Ce reprezintă?

Afecţiunea presupune un dezechilibru între aportul sanguin coronarian şi necesităţile de oxigen ale miocardului. Dezechilibrul este declanşat de reducerea debitului coronarian, de obicei secundar unor leziuni organice aterosclerotice coronariene.
 
Raţionamentul pe care se merge în identificarea pacienţilor care suferă de această afecţiune este acela că ischemia silenţioasă este asociată cu un risc crescut al prezenţei unei afecţiuni coronariene care poate fi reversibilă dacă este tratată în mod corespunzător.
 
De obicei, pacienţii suspectaţi de ischemie silenţioasă au vârsta de 35 de ani sau peste această vârstă şi prezintă istoric familial de boală arterială coronariană precoce sau alţi doi factori de risc coronarieni majori.
 
Investigarea ischemiei miocardice silenţioase presupune realizarea unui test de stres şi a unei monitorizări electrocardiografice. Rezultatele testelor servesc pentru indicarea unui tratament adecvat.
 
Ischemia silenţioasă, după cum îi spune şi numele, presupune o alterare a percepţiei durerii care variază în funcţie de nivelul endorfinelor postefort.
Astfel, creşterea nivelului endorfinelor postefort determină scăderea percepţiei durerii.
 
Din pricina acestui aspect, pacienţii trebuie să fie supuşi unor investigaţii suplimentare în funcţie de vârsta, gradul de solicitare ocupaţională, durata sau frecvenţa episoadelor ischemice sau severitatea alterărilor electrocardiografice în criză.

Ischemia silenţioasă - Cauze

Principalele cauze ale apariţiei ischemiei miocardice silenţioase pot fi ateroscleroza, anomaliile congenitale, anevrisme coronariene post-traumatice, arterite. De asemenea, o altă cauză poate fi boala coronarelor mici de tipul microangiopatiei diabetice sau amiloidozei.
 
Există câţiva factori de risc care determină apariţia ischemiei silenţioase, cum ar fi: sexul masculin, vârsta (peste 35 de ani), sedentarismul, obezitatea, factorii dietetici, fumatul, factorii comportamentali, factorii sociali (profesiile cu un grad de stres ridicat), diabetul zaharat, hipertensiunea arterială.

Ischemia silenţioasă - Simptome

Ischemia silentioasa care apare la un numar semnificativ de persoane, include bolnavii care nu au simptome în prezenţa unor elemente ischemice cardiace care apar în urma monitorizării Holter si a efectuării testelor imagistice cu radioizotopi.
 
Ischemia silenţioasă apare mai ales la pacienţii care au diabet sau care au suferit o intervenţie chirurgicală de transplant de inimă. 20% din pacienţii care au diabet de tip 2 suferă şi de ischemie silenţioasă.

Ischemia silenţioasă - Tratament

Tratamentul ischemiei silenţioase presupune ameliorarea simptomelor acestei afecţiuni pentru a fi evitată apariţia unor sindroame coronariene acute fatale sau nonfatale.

În tratamentul ischemiei silenţioase sunt folosiţi inhibitorii enzimei de conversie, aspirina şi beta-blocanţii. Medicii urmăresc stabilizarea tensiunii arteriale, echilibrarea diabetului zaharat dar şi combaterea obezităţii sau a dislipidemiei.