Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      15:43
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Socul cardiogenic - simptome, diagnostic, tratament

Socul cardiogenic - simptome, diagnostic, tratament

03 august 2015    

Şocul cardiogenic înseamnă insuficienţă circulatorie acută consecutivă unei prăbuşiri funcţionale a pompei cardiace. Şocul cardiogenic reprezintă o urgenţă medicală care poate fi fatală în lipsa tratamentului.

Şocul cardiogen - Cauze

Principala cauză a apariţiei şocului cardiogenic este infarctul miocardic întins.
Partea validă a muşchiului cardiac este insuficientă pentru a asigura circulaţia sanguină chiar şi atunci când organismul se află în repaus.
 
Nu este general valabil ca toate persoanele care au suferit un infarct miocardic să dezvolte şi un şoc cardiogenic.
Şocul cardiogenic se manifestă la 10% din pacienţii care au suferit un infarct miocardic.

Şocul cardiogen - Factori de risc

Factorii de risc pentru apariţia şocului cardiogenic fac referire la: infarctul miocardic, vârsta înaintată, insuficienţa cardiacă şi boala coronariană arterială.
 
Simptomele şocului cardiogenic includ: stări de confuzie, sincope, tahicardie, transpiraţii, paloare, puls slab, extremităţi reci. Totodată, alterarea funcţiei de pompă a inimii poate antrena o obstrucţie circulatorie în plămâni ceea ce poate duce la apariţia edemului pulmonar.

Şocul cardiogen - Diagnostic

Pentru diagnosticul şocului cardiogenic medicul efectuează studii de laborator de tipul hemoleucogramei, testelor biochimice sau enzimelor cardiace.
 
Studiile imagistice includ efectuarea unei electrocardiograme, a unei echocardiografii (care detectează cauza şocului şi permite evaluarea funcţiei globale şi regionale sistolice şi a disfuncţiei distolice) sau a unei radiografii toracice (examen util pentru a exclude alte cauze ale şocului sau durerilor precordiale).
 
Diagnosticul este diferenţial în funcţie de tipul de afecţiuni prezente şi care pot fi sindromul coronarian acut, regurgitarea aortică, infarctul miocardic acut, miocardita, embolismul pulmonar sau ruptura miocardică.

Şocul cardiogenic - Tratament 

Tratamentul pentru şocul cardiogenic presupune realizarea unei terapii generale care înseamnă o resuscitare cu fluide pentru corectarea şi hipotensiunea. Această terapie este realizată doar dacă pacientul nu suferă de edem pulmonar.
 
Terapia medicală presupune administrarea de anticoagulante sau a inhibitorilor de glicoproteină llb-llla.
Dacă tratamentele medicamentoase nu sunt suficiente, se poate realiza o coronografie carepermite sa fie avută în vedere dezobstrucţia prin angioplastie a arterei coronare în cauză. 

O altă metodă de tratament este transplantarea cardiacă de urgenţă care poate salva viaţa unui pacient.