Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      21:26
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tahicardia nu tine cont de varsta

Tahicardia nu tine cont de varsta

28 iulie 2015    
Tahicardia este denumirea medicală dată frecvenţei cardiace accelerate. În mod normal, inima unui adult sănătos se contractă cu o rată cuprinsă între 60 și 90 de bătăi pe minut. Dacă se depășește frecvent această limită, atunci afecţiunea se numeşte tahicardie.
 
Tahicardia apare atunci când o afecțiune a inimii face ca semnalele electrice transmise prin ţesutul cardiac să fie mai rapide şi astfel şi bătăile inimii să se intensifice.
 
Când inima bate prea repede, camerele inferioare ale inimii (ventriculii) nu au suficient timp să se umple cu sânge şi, ca urmare, organele corpului sunt private de oxigen.

Tahicardia – Când reprezintă un pericol?

În condiţii de stres, activitate fizică intensă, anxietate, febră, consumul unor alimente sau băuturi ce conţin cofeină ori în cazul unor afecţiuni tiroidiene, creşterea frecvenţei cardiace şi apariţia unor bătăi mai rapide ale inimii sunt normale.
 
Însă persoanele cu boli de inimă precum aritmii, anomalii, defecte congenitale, boala coronariană, anomalii ale valvelor inimii sau cei cu afecţiuni cronice de plămâni se pot confrunta cu episoade mai severe de tahicardie, în aceste cazuri fiind nevoie de o monitorizare mai atentă. 

Tahicardia - Simptome

Palpitațiile, senzaţia că inima bate prea repede este principalul simptom al tahicardiei. Cu cât aceasta este mai gravă cu atât şi simptomele sunt mai severe şi  includ amețeală sau leşin, senzaţie de lipsă de aer, durere toracică, oboseală, anxietate severă,transpiraţii reci şi uneori greaţă.

Tahicardie - Tratament

Tratamentul depinde de cauza şi tipul tahicardiei. Uneori aceasta se poate auto-corecta, fără să fie nevoie de medicamente. În alte situaţii se impune tratament medicamentos, singurul care poate recomanda acest lucru fiind medicul.
 
În urma analizelor (electrocardiogramă, care poate fi însoţită de alte analize precum testele de sânge, ecocardiografia sau coronarografia pentru afecţiuni ale vaselor inimii), acesta poate recomanda tratamentul corespunzător.

Mecanisme de ţinere sub control a ritmului cardiac

·         Pentru tahicardia sinusală e nevoie doar de tratament specific afecţiunii de bază.
·         Celalalte tipuri de tahicardie sunt tratate cu medicamente care să diminueze bătăile inimii şi care trebuie luate permanent.
·         Când tahicardia este severă sau are originea în ventriculi, este nevoie de tratament de urgenţă: medicamentos sau se aplică un şoc electric (electroconversie) pentru a stimula inima să-şi reia ritmul normal.
·         Pentru cazurile severe de tahicardie ventriculară se poate implanta chirurgical un dispozitiv de defibrilare care să menţină o rată normală a bătăilor inimii.
·          În cazul celor care prezintă risc de apariţie a cheagurilor de sânge, şi implicit risc de a atac de cord sau accident vascular cerebral, medicul poate prescrie medicamente pentru subţierea sângelui.          

Persoane cu risc crescut de tahicardie

În cazul persoanelor în vârstă sau la cei cu boli de inimă tratamentul tahicardiei trebuie făcut în primele ore, o rată rapida prelungită a bătăilor inimii putând duce la afectarea funcţiei inimii şi apariţia complicaţiilor.
 

Stilul de viaţă sănătos previne tahicardia!

Pentru a-ți menține inima sănătoasă, respectă următoarele reguli:
  • Menţine o greutate corporală normală
  • Consumă alimente sănătoase (fructe, legume, ulei de măsline, peşte)
  • Practică o activitatei fizică în mod constant  
  • Renunţă la fumat
  • Evită stimulentele precum cafeina
  • Mergi la un control medical periodic după vârsta de 40 ani.