Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Luni, 16 iul 2018      22:25
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tahicardia supraventriculara: cauze, simptome, diagnostic, tratament

Tahicardia supraventriculara: cauze, simptome, diagnostic, tratament

03 august 2015    

Tahicardia supraventriculară reprezintă o dereglare a ritmului cardiac.

Tahicardia supraventriculară - Ce reprezintă?

Tahicardiile sunt dereglări ale bătăilor inimii care se manifestă de obicei prin accelerarea ritmului acestora. „Supraventricular” face referire la atrii, camerele superioare ale inimii.
Tahicardia supraventriculară reprezintă o accelerare a bătăilor inimii cu originea în atrii sau în nodului atrioventricular.
 
Impulsurile nervoase şi nivelul hormonilor din sânge influenţează rata contracţiilor inimii.  Orice problemă care apare la nivelul acestor formaţiuni determină bătăi neregulate ale inimii, care poartă denumirea de tahicardie sau aritmie.
 
În cazul tahicardiei ventriculare rata bătăilor inimii este accelerată de impulsurile electrice anormale ce pornesc din atrii.
 
Tahicardia supraventriculară îi poate afecta pe copii, adolescenţi sau pe cei care suferă de boli cardiovasculare. Cele mai multe persoane afectate de tahicardie supraventriculară duc însă o viaţă fără complicaţii grave.

Tahicardia supraventriculară - Cauze

Cauzele tahicardiei supraventriculare sunt ateroscleroza, insuficienţa cardiacă, pneumonia, bolile pulmonare cronice, abuzul de alcool sau cocaină, fumatul. De asemenea, alte posibile cauze ale tahicardiei supraventriculare pot fi stresul emoţional, anumite medicamente sau obiceiurile sociale sau consumul de cafeină în exces.

Tahicardia supraventriculară - Simptome

 Simptomele tahicardiei supraventriculare sunt reprezentate de palpitaţii, anxietate, dureri în capul pieptului, respiraţia dificilă şi chiar stări de ameţeală sau leşin.

Când trebuie să solicitaţi ajutor de specialitate?

Tahicardia supraventriculară nu este o boală fatală, însă poate fi periculoasă dacă pacientul suferă şi de alte afecţiuni cardiovasculare. Mergi la medic dacă te confrunţi cu una din următoarele situaţii:
 
·         Pentru prima dată, ritmul inimii este foarte rapid şi ai palpitaţii care durează circa două minute
·         Episoadele manifestării tahicardiei supraventriculare includ şi tensiune musculară, tuse sau respitaţie adâncă
·         Ritm cardiac intens şi stare de slăbiciune sau leşin
·         Ritm rapid al inimii şi durere resimţită în piept
·         Ritm cardiac accelerat şi respiraţie scurtă

Tahicardia supraventriculară - Diagnostic

Examenele şi testele efectuate pentru detectarea tahicardiei supraventriculare includ testele de laborator şi studiile imagistice.
Testele de laborator includ efectuarea hemoleucogramei, evaluarea enzimelor cardiace sau studiile tiroidiene.
 
Studiile imagistice presupun efectuarea unei radiografii toracice (poate detecta edemul pulmonar sau cardiomegalia) sau a unei echocardiograme transtoracică (poate detecta o boală cardiacă congenitală).

Tahicardia supraventriculară - Tratament

Tratamentul pentru tahicardie supraventriculară poate fi împărţit în două mari categorii: stoparea episodului acut şi prevenirea oricăror alte episoade noi.
Tratarea unui episod acut de tahicardie supraventriculară depinde foarte mult de severitatea afectării funcţiei inimii.