Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      08:11
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Himenoplastia – Operatia de refacere a himenului

Himenoplastia – Operatia de refacere a himenului

26 iunie 2015    

Himenoplastia este o procedură chirurgicală prin intermediul căreia se doreşte repararea şi reconstrucţia membranei subţiri, în formă de inel, ce acoperă parţial deschiderea vaginului. Această membrană este cunoscută şi sub numele de himen.

Himenul este format din ţesut elastic şi fibros.

Himenoplastia – rolul operaţiei de refacere a himenului

Himenul, membrana subţire de la deschiderea vaginului, se rupe, în cele mai multe cazuri, în urma unui contact sexual. Există însă şi situaţii în care himenul se rupe în urma unui accident - persoana respectivă cade sau are un accident rutier, în urma folosirii unor tampoane interne sau în timpul unor activităţi sportive cum ar fi mersul pe bicicletă, călăria sau gimnastica. Menţinerea intactă a himenului reprezintă menţinerea virginităţii femeii.

Refacerea himenului este o intervenţie care se realizează tocmai în scopul refacerii acestei virginităţi pierdute ca urmare a unui act sexual sau a unui accident.

Himenoplastia reface himenul prin „tragerea” înapoi a ţesutului himenului, pentru a restaura „calitatea de virgină”.

Există cazuri în care un himen întins sau elastic nu poate fi rupt nici după raporturi sexuale repetate. Sau, se poate întâmpla ca unele femei să se nască fără himen.

Deşi funcţia biologică a himenului este destul de incertă, funcţia sa socială este considerată ca fiind un simbol mitic în multe culturi. Prin urmare, chirurgii plastici refac himenului la cererea femeilor care îşi doresc această intervenţie chirurgicală din motive etnice, culturale sau religioase.

Pacienţii care îşi doresc o satisfacţie sexuală mai mare pot de asemenea apela la himenoplastie, pentru că prin intermediul acestei intervenţii zidurile vaginale devin mai strâmte.

Himenoplastia  Modul de realizare al operaţiei de refacere a himenului

Himenoplastia durează aproximativ 1-2 ore, iar pacientele se pot întoarce la activităţile obişnuite în ziua următoare operaţiei.

Refacerea himenului se face pe sistem ambulatoriu, sub anestezie locală sau sedare.

Refacerea himenului este o operaţie ce presupune efectuareaunei consultaţii preoperatorii şi efectuarea unui examen ginecologic profund. Cu această ocazie, pacienta îşi poate comunica nevoile şi aşteptările şi poate afla care sunt posibilele riscuri şi beneficii ale himenoplastiei.

Tipuri de himenoplastie

Himenoplastia se poate realiza prin reparaţie simplă atunci când rămăşiţele himenului sunt suficiente. Refacerea himenului presupune în acest caz unirea acestor rămăşiţe, închizând ruptura.

Există însă şi situaţii în care rămăşiţele himenului nu sunt suficiente pentru refacerea himenului. În această situaţie există două opţiuni valabile: implantul de himen sau strâmtarea pereţilor vaginului.

Dacă himenul nu poate fi restaurat, se introduce un biomaterial care acţionează ca un himen natural. Implantul de himen este o procedură uşoară ce poate fi efectuată sub anestezie locală. Nu există nici o diferenţă vizibilă între implantul de himen şi himenul real.

Dacă rămăşiţele himenului iniţial nu sunt suficiente, refacerea virginităţii se poate realiza prin strâmtarea porţiunii iniţiale a vaginului, folosind mucoasa vaginală, ce va forma astfel un nou himen. Operaţia necesită internare pentru ziua în curs.

Himenul restaurat se va rupe în cursul primului act sexual, similar unui himen natural.