Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      15:39
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Hernia inghinala este considerata o urgenta medicala

Hernia inghinala este considerata o urgenta medicala

20 iulie 2015    

Ce este hernia inghinală?

Hernia inghinala apare în banda musculară subţire a canalului inghinal, prin care trece funiculul spermatic, de la testiucule spre abdomen. Dacă peretele muscular este slăbit , o parte din intestinul subţire poate pătrunde prin aceasta,creând o proeminentă în zona inghinală (dedesubt).
O hernie inghinală poate impiedica curgerea sângelui sau poate provoca o ocluzie a intestinului şi este considerată o urgenţa medicală.
 

Hernia inghinală - Clasificare

 
Există două tipuri de hernii inghinale indirectă şi directă.
 
Hernia inghinală indirectă se produce printr-o deschidere a canalului inghinal care în mod normal trebuie să se închidă înainte de naştere. Această deschidere permite ca ţesuturile să protruzioneze prin acest canal.

Hernia inghinală directă se produce datorită slăbirii musculaturii în cursul vieţii sau a îmbătrânirii.

Herniile inghinale indirecte sunt mai frecvente la băieţi, deoarece dupa coborârea testicolelor prin canalul inghinal, orificiul abdominal al acestui canal poate să nu se închidă complet. La femei, de asemenea herniile inghinale indirecte sunt mai frecvente decat cele directe.

Hernia inghinală - Cauze

Hernia inghinală poate avea cauze diverse, precum obezitate, alimentaţie nesănătoasă, suprasolicitare fizică, constipaţie, fumat sau diaree.

Hernia inghinală - Simptome

Prezenţa unei tumefacţii (umflături) în zona inghinală sau a scrotului la barbaţi sau a labiei mari (ce acoperă vaginul) la femei. Aceasta tumefacţie poate să apară progresiv, în câteva săptămâni sau luni sau poate să apară brusc, după ridicarea de greutăti, tuse, aplecare, încordare sau râs.
 
Disconfortul sau durerea în zona inghinală sau la nivelul scrotului ce poate creşte la aplecare sau la ridicarea de greutăţi şi se remite în poziţie culcat. Multe hernii însă nu determină nicio durere.
Dacă însă o parte a intestinului ce a protruzionat în afara abdomenului rămâne prinsă (incarcerată) în hernie, atunci apare o durere bruscă, intensă, greaţă sau vomă.
 
Senzaţia de greutate, umflare, de ţinere sau de arsură în zona herniei, a scrotului sau a interiorului coapsei pot fi întâlnite în hernia inghinală.
 
Temperatura ridicată sau frisoane asociate cu dureri ale zonei inghinale,acestea pot fi simptomele unei infecţii a osului sau a rinichilor

Hernia inghinală la copii 

La sugari, o hernie inghinală se poate evidenţia ca o umflătură în zona inghinală atunci cand copilul plânge sau se mişcă.
 
Greaţa şi voma, plânsul, refuzul de a mânca - atunci când hernia se încarcerează (o parte din intestinele ce au protruzionat în afara abdomenului rămân blocate în hernie). Hernia incarcerată apare mai frecvent la sugari şi copii decât la adult şi necesită tratament chirurgical imediat.

Hernia inghinală - Sfaturi

Medicul vă poate apăsa manual hernia inghinala înapoi la loc şi vă poate recomanda să purtaţi o centură specială, numită bandaj herniar, care ţine pe loc hernia până la intervenţia chirurgicală.
Analgezicele eliberate fără reţetă pot contribui la micşorarea disconfortului. 

Hernia inghinală - Tratament

Operarea herniei inghinale se poate face sub anestezie locală sau generală. Chirurgul repoziţionează ţesutul herniat şi, dacă a apărut strangulare, îndepărtează partea de organ moartă prin lipsa oxigenului. Peretele muscular distrus va fi, apoi, reparat.
 
Tot mai frecvent, herniorafia inghinală este realizată utilizând un laparoscop, un instrument subţire, asemănător unui telescop, care necesită o incizie mai mică şi implică o perioadă de recuperare mai scurtă.
 
Pacienţii pot merge la o zi după intervenţia pentru hernie inghinala. Nu există, de obicei, restricţii alimentare, iar munca şi activitatea obişnuită pot fi reluate după o săptămână. Recuperarea completă durează patru până la şase săptămâni, fără a se permite ridicarea de obiecte grele pentru cel puţin trei luni.

Alte tratamente

Herniile inghinale reapar frecvent după intervenţia chirurgicală, astfel încât măsurile preventive sunt deosebit de importante pentru evitarea recidivei.
Plantele chinezeşti - un remediu împotriva durerilor provocate de hernia inghinală
Pentru a face o compresă care poate contribui la micşorarea durerii dintr-o hernie ombilicală, zdrobiţi 1/3 linguriţe de măcriş şi adăugaţi-le peste o cană de orez fiert cald. Puneţi compresa pe buric timp de trei sau patru ore, repetaţi de două sau de trei ori.
 
Arnica este remediul homeopat de prim ajutor pentru leziunile musculare. Poate fi luată şi oral si aplicată sub forma de pomadă pe zona dureroasă.
 

Sursă: Volumul ” Medicina de familie”