Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      17:32
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Hernia, semnul unei slabiciuni musculare

Hernia, semnul unei slabiciuni musculare

20 iulie 2015    

Ce este Hernia?

Hernia reprezintă o perforare sau o slăbire în peretele unui muşchi, ţesut sau membrană care în mod normal ţine un organ în cavitatea sa naturală. În cazul herniei abdominale, organele din abdomen (în special intestinul subţire) ies din cavitatea abdominală prin zonele slabe ale stratului de muşchi care formează peretele. Cele mai frecvente tipuri sunt herniile inghinale, incizionale (eventraţii), femurale şi ombilicale.

Hernia - Cauze

Circa 80% din hernii sunt inghinale, iar cele mai multe la bărbaţi.
Într-o hernie incizională (eventraţie) intestinul pătrunde prin peretele abdominal, în zona în care a avut loc anterior o intervenţie cirurgicală. Acest tip de hernie apare cel mai frecvent la vârstnici şi la persoanele supraponderale care sunt inactive după o intervenţie chirurgicală abdominală.
 
O hernie femurală apare când vezica şi intestinul pătrund în canalul prin care artera renală trece în partea superioară a coapsei. Herniile femurale sunt mai frecvente la femei, mai ales la cele gravide sau obeze.
 
Într-o hernie ombilicală, o parte a intestinului subţire trece prin peretele abdominal, în apropierea buricului.Este frecventă la nou-născuţi, dar și la femeile obeze sau cele care au avut mulţi copiii.
În ultimă instanţă, toate herniile sunt provocate de o combinaţie de slăbiciune şi forţare musculară: o zonă slabă dintr-un muşchi se rupe sub presiunea din timpul efortului, iar un organ sau un ţesut intern pătrunde apoi prin ruptură. Uneori, slăbiciunea musculară este prezentă la naştere sau apare pe parcursul vieţii.
De asemenea, alimentaţia săracă, fumatul, obezitatea tusea persistenta, diareea, constipatia, suprasolicitarea ,efortul fizic mărit pot fi factori care determină apariţia herniei. 

Hernia - Simptome

O proeminenţă evidentă sub pielea abdomenului sau a zonei inghinale; aceasta poate dispărea dacă staţi întins.
 
O senzaţie de greutate în abdomen, care este uneori însoţită de constipaţie.
 
Disconfort în abdomen sau în zona inghinală la ridicare de obiecte sau la aplecare.
 

Hernia - Diagnostic

Pentru a afla dacă aveţi hernie sau nu consultaţi un medic care vă poate da cu certitudine un răspuns, în urma unui control medical. Uneori, estevizibilă când staţi în picioare.
De obicei, hernia poate fi simţită dacă vă plasaţi mâna direct asupra ei şi apoi apăsaţi. Ecografia poate fi făcută pentru a vedea o hernie femurală, iar radiografia abdominală poate fi indicată pentru a realiza o obstrucţie (ocluzie) intestinală. Copilul va fi examinat pentru a se determina dacă hernia este reductibilă (se poate retrage înapoi în abdomen) sau nu. Poate fi necesară o examinare radioscopică sau cu ultrasunete, în special dacă hernia nu este reductibilă.

Hernia - Tratament

La copii, herniile ombilicale se vindecă fie de la sine, în maximum patru ani, intervenţia chirurgicală nefiind necesară.
 
Pentru toate celelalte, tratamentul standard este intervenţia chirurgicală convenţională de reparare a herniei.
 
În lipsa tratamentului, organul afectat se poate strangula (opirea circulaţiei sangvine locale) şi , ca urmare, pot să apară infecţii. O hernie inghinală strangulată provocă o ocluzie intestinală, care poate să determine infecţie, gangrena, perforaţie intestinală, şoc şi chiar moarte.
 
 Sursă: Volumul ”Medicina în familie”