Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Luni, 16 iul 2018      22:11
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Ocluzia intestinala – Tratament si preventie

Ocluzia intestinala – Tratament si preventie

25 iunie 2015    

Ocluzia intestinală este un blocaj al intestinului subţire sau al colonului care stopează trecerea alimentelor şi a lichidelor. Ocluzia intestinală poate fi provocată de numeroase afecţiuni, însă este cel mai adesea rezultatul existenţei herniilor sau a tumorilor.

Ocluzia intestinală se manifestă prin numeroase simptome şi semne precum oprirea tranzitului intestinal, durerea abdominală, balonarea sau meteorismul abdominal, apariţia stării de ameţeală şi de vomă.

Ocluzia intestinală – Metodă de diagnosticare

Ocluzia intestinală este diagnosticată în urma unui examen fizic, în timpul căruia medicul va pune o serie de întrebări referitoare la istoricul medical şi al simptomele experimentate. În cazul în care abdomenul pacientului este umflat sau hipersensibil, sau este depistat o umflătură la nivelul acestuia, medicul va suspecta imediat o posibilă ocluzie intestinală.

Ocluzia intestinală va fi confirmată abia după ce medicul va recomanda efectuarea unei radiografii abdominale simple - care va arata prezenţa aerului în intestin sau a unei tomografii computerizate - pentru a stabili procesul de vecinătate de tip malign. 

O altă metodă de diagnosticare o reprezintă tranzitul baritat, pentru a diferenţia ocluzia parţială de cea completă.

În cazul ocluziei de intestin subţire se va recurge la echografia abdominală, mult mai accesibilă şi non-invazivă metodă pentru pacient.

Ocluzia intestinală - Tratament

Tratamentul ocluziei intestinale se realizează numai de către medicul chirurg, în urma unui diagnostic clar, conform anamnezei şi datelor imagistice. O internare de căteva zile este necesară.

 Primul lucru pe care medicul îl face după ce vă internaţi în spital este acela de a stabiliza starea de sănătate. Acest lucru presupune acordarea de fluide pe cale intravenoasă, plasarea unui tub prin nas către stomac pentru extragerea aerului şi a fluidelor pentru a permite intestinelor să se decompreseze şi plasarea unui tub subţire şi flexibil în vezică pentru drenarea urinei.

Tratamentul ocluziei intestinale este apoi stabilit în funcţie de cauza care a dus la apariţia aceste boli. Dacă medicul stabileşte că semnele şi simptomele sunt provocate de ileus paralitic, acesta va decide monitorizarea afecţiunii timp de o zi-două în spital, deoarece ileusul paralitic este o afecţiune temporară care trece de la sine. Dacă ileusul paralitic nu se îmbunătăţeşte în câteva zile medicul poate prescrie medicamente pentru provocarea contracţiei musculare, astfel încât să se stimuleze mişcarea alimentelor şi a fluidelor în intestine.

Ocluzia intestinală mecanică care permite însă trecerea parţială a alimentelor şi fluidelor prin intestine se poate remedia prin decompresia intestinului printr-un tub plasat din nas către stomac. În situaţia în care ocluzia nu se ameliorează în câteva zile, pacientul poate avea nevoie de intervenţie chirurgicală.

Ocluzia intestinală completă, în cazul căreia nimic nu poate trece prin intestin este o urgenţă medicală. În acest caz este necesară efectuarea imediată a unei intervenţii chirurgicale.

Ocluzia intestinală – ce se întâmplă când nu este tratată la timp

Ocluzia intestinală netratată poate duce la grave problem de sănătate. În timp ce intestinul se congestionează, abilitatea sa de absorbţie a alimentelor şi a lichidelor scade. Scăderea capacităţii de absorbţie duce la apariţia stării de vomă, a deshidratării şi în final la instalarea stării de şoc ce poate duce la cedarea activităţii rinichilor.

Ocluzia intestinală poate de asemenea să ducă la tăierea rezervei de sânge din porţiunea de intestin afectată. Lipsa sângelui duce la moartea porţiunii respective din peretele intestinal. Ţesutul mort poate duce la perforarea peretelui intestinal şi implicit la apariţia peritonitei, o infecţie a căptuşelii cavităţii abdominale.

Peritonita este o afecţiune foarte periculoasă care necesită îngrijire medical imediată. Semnele şi simptomele peritonitei includ durere abdominală, umflarea abdomenului, stare de ameţeală şi de vomă, febră, frisoane, sete şi existenţa lichidului în abdomen.

Vezi şi: Ocluzia intestinala