Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      08:40
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Stoma cutanata, intalnita din ce in ce mai des la pacientii din Romania

Stoma cutanata, intalnita din ce in ce mai des la pacientii din Romania

31 iulie 2015    

Din ce în ce mai mulţi pacienţi din România suferă în fiecare an intervenţii chirurgicale, care se soldează cu realizarea unei stome cutanate abdominale.

Stoma cutanată impune o schemă corporală modificată

Acest lucru nu este tocmai uşor de acceptat de către pacienţi, mai ales că o astfel de procedură duce implicit la modificarea stilului de viaţă. Potrivit Societăţii Purtătorilor de Stomă Cutanată din România, în ţara noastră sunt aproximativ 8.000 de persoane care au o colostomă, ileostomă sau urostomă.

În ciuda acestor modificări, cele mai multe dintre aceste persoane au reuşit să îşi accepte schimbarea produsă la nivelul fizicului şi s-au reintegrat cu succes din punct de vedere familial, social şi chiar profesional, ducând astfel o viaţă normală.

Mai exact, au loc modificări la nivel psihologic, fizic, afectiv, profesional, dar şi modicficări în ceea ce priveşte obiceiurile legate de igienă şi alimentaţie. Cu alte cuvinte, pacientul ce s-a ales cu o stomă cutanată rămâne în continuare o persoană sănătoasă, dar va avea o schemă corporal modificată.
 
Indiferent de tipul stomei abdominale, colostome ce sunt realizate pe intestinul gros, ileostome realizate pe intestinal subţire sau ureterostome, realizate pentru diversia urinei, aceasta poate să fie temporară sau permanentă. Totul depinde însă de afecţiunea pentru care a fost creată.

Alimentaţia trebuie să fie sănătoasă şi echilibrată

Pe de altă parte, purtătorul de stomă se recuperează destul de bine după operaţie.
 
În acest caz, un rol esenţial îl are familia care trebuie să ofere pacientului tot sprijinul de care are nevoie în procesul de recuperare.  În ceea ce priveşte alimentaţia, în majoritatea cazurilor, purtătorii de stomă tind să exagereze cu regimurile alimentare.
 
În general, regimul alimentar după recuperarea în urma intervenţiei chirurgicale va fi unul normal, fără restricţii specifice. Cu toate acestea este esenţial ca alimentaţia să se încadreze într-un stil echilibrat şi sănătos.

Băuturile acidulate trebuie evitate

Mai exact, din cauză că nu mai există un control voluntar al eliminărilor de fecale sau urină, purtătorii de stomă cutanată trebuie să consume alimente variate, respective legume, fructe, zarzavaturi, să evite alimentele despre care ştie că nu îi fac bine şi să consume unele alimente pentru a evita produecrea unui disconfort în organism.
De asemenea, medicii recomadă şi consumul de carne slabă şi peşte, şi, esenţial, consumul de băuturi neacidulate şi evitarea celor alcoolice, care produc balonări.
Pe de altă parte, purtătorilor de stomă le sunt recomandate şi exerciţiile fizice. În cazul în care acestea nu pot fi efectuate, atunci indicate sunt şi plimbările scurte.

Stoma cutanată – importanţa consilierii psihologice

Orice purtător de stomă prezintă o schemă corporal modificată, adică o imagine puţin deformată a corpului. Din acest motiv, o astfel de intervenţie chirurgicală are un impact psihologic extrem de puternic asupra pacientului.

Cu toate acestea, viaţa purtătorului de stomă cutanată trebuie să decurgă normal, iar pentru asta o importanţă deosebită o are consilierea psihologică.

Odată cu aceste terapii psihologice, pacientul va reuşi să se împace cu imaginea de sine, să îşi regăsească identitatea, să îşi remobilizeze resursele motivaţionale şi să resimtă nevoia de afiliere. Altfel spus, se va ajunge la o restabilire a echilibrului psihic, la evitarea stărilor de anxietate şi depresie, iar pacientul îşi va relua în acest mod activităţile obişnuite, va accepta modificarea intervenită asupra aspectului fizic şi va relaţiona altfel cu cei din jurul său.