Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Sâmbătă, 26 mai 2018      12:01
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Plastia himenului

Plastia himenului

10 august 2015    
Plastia himenului, cunoscută și sub numele de himenoplastie, este o intervenție chirugicală prin care se reface himenul – membrana care separă vaginul de vulvă, acoperind parțial intrarea în vagin la majoritatea persoanelor de sex feminin.
 
Având un rol protector din punct de vedere biologic, himenul constituie, potrivit tradițiilor în multe civilizații, dovada virginității fetelor.
Deși himenul se rupe de regulă în timpul primelor acte sexuale, fiind o membrană foarte suplă, există nenumărate cazuri în care ruperea se produce accidental în urma mersului pe bicicletă, a călăritului, a practicării gimnasticii, precum și din cauza utilizării tampoanelor interne.
 
Nevoia de refacere a virginității este determinată deseori de diferitele contexte sociale, culturale, religioase, fiind în același timp justificată și de opțiuni personale.
 
Himenoplastia se realizează printr-o intervenție chirurgicală de reconstrucție a organelor genitale feminine cu ajutorul laserului. Durata acesteia este de minimum o oră, fiind nevoie de anestezie locală, în timp ce recuperarea dureaza aproximativ 14 zile.
 
Există două tipuri de intervenții pentru plastia himenului, în funcție de complexitatea cazului:
1.Reparaţia simplă – aceasta este posibilă în cazul în care rămăşiţele de himen sunt suficiente, urmând a fi unite și ruptura, închisă.
2.Reconstrucția himenului – o procedură mai complexă, care intervine atunci când resturile himenului inițial sunt insuficiente, astfel că refacerea virginității se poate realiza prin strâmtorarea porțiunii inițiale a vaginului, folosind mucoasa vaginală care va forma un nou himen.
 
La fel ca în cazul himenului natural, în urma procedurii chirurgicale de reconstrucție, himenul se va rupe în timpul primul raport sexual.
Himenoplastia este o intervenție specifică chirurgie plastice și estetice, nedureroasă, care implică riscuri minime. Vârsta pacientei și perioada scursă de la primul act sexual nu sunt factori care să afecteze intervenția chirurgicală, însă procedura de reconstrucție este mai ușor de realizat în cazul femeilor mai tinere (20-25 de ani), datorită elasticității crescute a țesuturilor.

Himenoplastia - Complicaţii 

Printre complicaţiile posibile ale himenoplastiei se numară hemoragiile, hematoamele, infecţiile şi cicatricile.