Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      08:17
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Dermatita atopica

Dermatita atopica

16 iulie 2015    

 Dermatita atopică este o boală cronică (de lungă durată) care afectează pielea.

Cuvântul „dermatită” înseamnă inflamaţia pielii, iar noţiunea de „atopie” reprezintă conform terminologiei Academiei Europene de Alergologie şi Imunologie Clinică (EAACI), "predispoziţia personală sau familială de a produce anticorpi de tip Ig E ca răspuns la doze mici de alergene, de obicei proteine, şi de a dezvolta simptome tipice de ast, rinoconjunctivită sau eczemă.".

Dermatita atopică - Generalităţi

În dermatita atopică, pielea manifestă mâncarime (prurit) foarte puternică şi se inflamează, producându-se roşeaţă, umflare, fisurare, descuamare, cruste şi solzi.

Dermatita atopică afectează cel mai des copiii şi tinerii, dar poate continua să se manifeste şi la maturitate sau poate apărea pentru prima dată mai târziu în viaţă. Sunt perioade când boala se agravează, perioade de exacerbare sau pusee, urmate de perioade când pielea se îmbunătăţeşte sau se curaţă complet, numite remisiuni.
 
Mulţi copii cu dermatita atopică intră în remisie definitivă a bolii când cresc, deşi pielea lor rămâne uscată şi se irită uşor.
 

Dermatita atopică - Factori

Factorii de mediu pot activa simptomele dermatitei atopice oricând în viaţa persoanelor care au moştenit trăsătura bolii atopice.
 
Dermatita atopică nu este contagioasă. Indiferent de părţile de piele care sunt afectate, eczema este aproape întotdeauna însoţită de mâncărime. Uneori pruritul se instalează înainte să apară iritaţia, dar cand apare, cel mai adesea apare pe faţă, genunchi, mâini sau picioare. Zonele afectate se prezintă foarte uscate, îngroşate, cu aspect de solzi.
 
Dermatita atopică afectează fiecare copil în mod diferit, atât ca debut cât şi ca severitate a simptomelor. La copiii mici, dermatita atopică începe pe la 6-12 săptămâni.
 
Cazurile severe de dermatita atopică pot afecta creşterea. Boala poate intra în remisie. Lungimea remisiunii variază şi poate dura luni sau chiar ani.
 
Deşi unele persoane care au avut dermatita atopică în copilărie au simptome ca adulţi, este rar ca boala sa apară prima dată la maturitate.
 
La unii adulţi, numai mâinile sau picioarele pot fi afectate şi pot deveni uscate, cu mâncărime, roşii şi crăpate.
 
În plus, faţă de iritanţi şi alergeni, alţi factori, cum sunt aspectele emoţionale, temperatura şi clima, precum şi infecţii ale pielii pot afecta dermatita atopică.
 
Deşi boala în sine nu este cauzată de factori emoţionali sau de personalitate, ea poate fi exacerbată de stres, supărare şi frustrare. Adesea, stresul emoţional poate să declanşeze pusee ale bolii.

Dermatita atopică - Tratament

Tratamentul dermatitei atopice se indică de medicul dermatolog numai după un diagnostic documentat şi se administrează individualizat - pentru fiecare pacient (sunt evoluţii diverse sub anumite tratamente, eficacitatea fiind diferită în funcţie de individ).
 
Scopul tratamentului este de a reduce şi de a împiedica mâncărimea, care poate duce la infecţie.
 
Se recomandă cremele şi unguentele pe bază de corticosteroizi, antihistaminicele pentru reducerea mâncărimii severe sau antibiotice în cazul infecţiilor şi fototerapia (terapia care foloseşte lumina cu raze ultraviolete aplicată pe piele).