Info SănătateaTV.ro: Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului
Vineri, 21 sep 2018      08:07
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Dermatita seboreica, o afectiune cutanata de tip cronic

Dermatita seboreica, o afectiune cutanata de tip cronic

14 august 2015    

Dermatita seboreică este o afecțiune cutanată, de tip cronic ce se caracterizează prin scuame albicioase, unsuroase sau uscate. Dermatita seboreică, însă, nu are o definiție foarte bine precizată, ea fiind privită sub trei trepte de încadrare.

”La început s-a crezut că este pur și simplu o afecțiune determinată de o ciupercă, Pityrosporum ovale. Și astăzi foarte mulți pacienți cu dermatită seboreică au această ciupercă prezentă și atunci foarte mulți dermatologi recomandă în special un șampon îndreptat împotriva acestei ciuperci. Ulterior în locul acestei ciuperci s-a considerat că dermatita seboreică este o formă de eczemă și multă vreme s-a numit eczema seboreică, apărând de obicei la nivelul scalpului și la nivelul feței. Iar o a treia încadrare este recentă, foarte modernă însă, contestată de grupuri internaționale de studiu, dar în egală măsură sprijinită de cei care au încadrat-o, și anume că dermatita seboreică nu este altceva decât o formă incipientă și particulară de psoriazis.”, a declarat într-un interviu pentru www.sanatateatv.ro, prof. univ. dr. Olga Simionescu, șef Clinică Dermatologie, Spitalul Clinic Colentina.

Dermatita seboreică – Semne și Simptome

Dermatita seboreică se poate manifesta atât la nivelul feței cât și la nivelul scalpului.
 
Simptomatologia dermatitei seboreice înseamnă apariția pe piele a unor plăgi roșii, scuamoase, cu coși albe la suprafață, localizate între sprâncene, în zona aripilor nazale, în șanțul nazogenian, adică nările seboreice. În ceea ce privește scalpul, pe suprafața acestuia apar plăgi de culoare roșie și cu coji albe în suprafață.
 
Pentru că și psoriazisul scalpului se manifestă prin plăgi eritoscamoase, diferențierea între ele atât clinic cât și histopatologic este foarte greu de realizat, chiar și pentru un medic dermatolog cu experineță.

Dermatita seboreică este strict legată de stres

Dermatita seboreică este o afecțiune cutanată, determinată de o serie de factori de risc cum ar fi stresul, consumul de alimente picante, lipsa odihnei, consumul de alimente și băuturi care conțin cofeină, dar și predispoziția genetică și istoricul familial de psoriazis și dermatită seboreică. Dintre toți acești factori de risc, cel mai important este stresul, susține prof. univ. dr. Olga Simionescu, șef Clinică Dermatologie, Spitalul Clinic Colentina.
 
Stresul este strict legat de dermatita seboreică.(...) Nu îi poți spune pacientului să nu se streseze pentru că nu are cum. De aceea trebuie să existe un management al stresului. Stresul nu poate fi evitat, dar îl poți asimila și îi poți face acestuia un management, altfel orice tratament este inutil.”, a adaugat prof. univ. dr. Olga Simionescu, într-un interviu pentru www.sanatateatv.ro.  

Dematita de contact – Diagnostic

Diagnosticul de dermatită seborecă se stabilește în urma examenului clinic.
 
”Nu poți să-l greșești (n.r. diagnostic dermatita seboreică) pentru că localizarea și caracterul recurent sunt foarte clare. Este un diagnostic foarte simplu. Însă la nivelul scalpului nu este același lucru. De multe ori trebuie fi sigur, dacă este sau nu o dermatită seboreică sau un psoriazis. Am avut cazuri de dermatite seboreice foarte severe și care în câțiva ani au dezvoltat leziuni clasice de psoriazis. Putea fi un psoriazis de la început care a îmbrăcat aspectul unei dermatite seboreice, ori o suprapunere de dermatită seboreică cu psoriazis.”, a subliniat prof. univ. dr. Olga Simionescu.

Dermatita seboreică – Tratament

Terapia pentru dermatita seboreică înseamnă în primul rând evitarea factorilor de risc igieno-dietetici, adică evitarea stresului, a consumului de alimente picante, băuturi ce conțin cofeină. De asemenea, pentru a reduce din episoadele de dermatită seboreică, medicul dermatolog recomandă utilizarea de șampoane împotriva ciupercii Pityrosporum ovale, șampoane antiseboreice și produse ce conțin corticoizi.
 
În cazul în pacientul se confruntă cu o formă gravă de dermatită seboreică a scalpului, tratamentul recomandat trebuie să fie cel pentru psoriazisul scalpului.
 
”Monitorizarea dermatitei seboreice necesită har terapeutic și foarte multă experiență. Nu este simplu de tratat o dermatită seboreică. Pe cât de frecventă este boala pe atât de complicat este tratamentul.”, a precizat prof. univ. dr. Olga Simionescu.

 
Sanatateatv.ro