Info SănătateaTV.ro: Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului
Vineri, 21 sep 2018      08:13
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Lupusul, o boala cronica ce deterioreaza orice parte a organismului

Lupusul, o boala cronica ce deterioreaza orice parte a organismului

14 august 2015    

Lupusul este o boală cronică ce se caracterizează printr-o inflamație puternică dată de o boală autoimună. Lupusul poate deteriora orice parte a organismului, în special pielea și organele interne.

Lupusul eritematos are două forme:

-          lupus eritematos discoid, care are o formă strict cutanată și este frecvent localizat la nivelul feței

-          lupus eritematos sistemic, o formă gravă care nu afectează doar pielea, ci și organele interne ca de exemplu creierul, rinichii, sistemul digestiv,structurile vasculare, etc.

Lupusul eritematos poate să afecteze nu numai fața. Poate să afecteze și pielea capului, gâtul, poate să afecteze chiar și dosul mâinii și toate zonele la care radiația ultravioletă ajunge.

Unul dintre factorii majori declanșatori ai suferinței autoimune este reperezentat de distrucția de colagen.

Lupus eritematos - Semne și simptome  

Lupus eritematos discoid:

Leziunea de lupus eritematos cutanat apare la început ca o pată roșie, relativ imprecis delimitată care se infiltrează și pe măsură ce evoluează, în zona centrală apare o cicatrice deprimată, în care pielea poate îndepărta stratul cornos superficial cu un anume aspect particular.”, a explicat într-un interviu pentru Sănătatea Tv, prof. univ. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog, șeful Departamentului Medicină Regenerativă de la Institutul de Medicină Comparată București.

Leziunea principală este o leziune alcătuită dintr-o pată roșie care se infiltrează, adică devine cartonată la palpare și în evoluție determină distrucția cicatriceală a pielii și țesutului subcutanat. Dacă este afectată o zonă păroasă, firul de păr din cicatricea respectivă va dispărea și va determina o alopecie definitivă cicatriceală.

În cazul acestui tip de lupus, în afară de piele, mai sunt afectate și organele interne. Aici aspectul clinic este un pic diferit de lupusul eritematos cronic discoid.

”Frecvent, debutul se întâmplă să apară tot la nivelul pielii și anume la nivelul feței printr-un eritem al obrajilor cu limite aproximativ imprecise. Pare o roșeață caracteristică pe care noi o numim eritem vespertillio,fiindcă seamănă cu aripile unui fluture. Nasul este corpul fluturelui, iar aripile sunt întinse cu aspect eritematos. Se adaugă stare generală proastă, febră, dureri ale articulațiilor, dureri musculare și să nu uităm de simptomatologia organului afectat.”, a adăugat prof. univ. dr. Ioan Nedelcu.

Lupus  eritematos - Cauze

Sistemul imunitar al persoanei afectate de lupus nu reușește să diferențieze țesuturile proprii de intruși și astfel le atacă. De aceea, lupusul eritematos are o serie de factori care influențează apariția acestei boli autoimune. Lupusul se poate moșteni genetic.

Cauza apariției lupusului este ascunsă și este plasată în forma de alcătuire a sistemului autoimun, care nu mai este apt să recunoască și să protejeze structurile proprii ale organismului.

Această calitate a sistemului imun este, de fapt, un fel de defect care are și o componentă genetică, pentru că există și familii în care boala lupică se transmite de la părinți. Boala afectează frecvent sexul feminin și lucrul acesta poate fi explicat prin obiceiurile comportamentale, stilul de viață dar și prin faptul că la nivelului tractului genital feminin, cel puțin lunar are loc o distrucție importantă de structuri tisulare, odată cu eliberarea menstruației.

 

De asemenea, sarcina este un eveniment important care poate să inducă evoluția unui lupus eritematos. Există și o serie de sporturi traumatizante, sporturile full-contact, cu traumatisme repetitive, care pot agrava evoluția unei boli lupice.

Principalul factor care poate produce lupus eritematos este expunerea la radiațiile ultraviolete și infraroșii, care activează metaloproteinaza.

Aceasta este o enzime aflată în structura pielii noastre, care, odată activitată, nu face nimic altceva decât să fragmenteze fibrele de colagen și fibrele elastice dând o reacție autoimună în care se angrenează sistemul imun cu componenta sa celulară și umorală. Traumatismele mici, repetitive pot de asemenea elibera fragmente de colagen care au fost induse mecanic prin traumatism modificat.

Lupus eritematos - Diagnostic

Medicul dermatolog poate să bănuiască diagnosticul lupusului, după tabloul clinic pe care acesta în are. Diagnosticul de precizie îl face însă, imunologul.

Lupus eritematos poate afecta orice vârstă, de la copii până la vârstnici și chiar bolnavii cu HIV/SIDA, care se confruntă cu o prăbușire a sistemului imunitar.

Lupus  eritematos - Tratament

Tratamentul lupusului eritematos sistemic se face în funcție de severitatea bolii și de organele afectate. Mijloacele de terapie sunt personalizate la fiecare bolnav, fiindcă fiecare poate avea cauze diferite ale apariției lupusului.

Terapia sistemică este alcătuită în primul rând din antimalarice de sintezămedic primar dermatolog, șeful Departamentului Medicină Regenerativă de la Institutul de Medicină Comparată București., care vor bloca o anumită componentă din structura celulei, implicată în declanșarea reacției imune. Pe de altă parte să nu uităm cortizonicele. Cortizonicele reprezintă prima linie de bătaie în lupusul eritematos dar mai ales în lupusul eritematos sistemic.”, a declarat pentru Sănătatea Tv, prof.  univ. dr. Ioan Nedelcu,

Pentru a obține o evoluție cât mai bună a lupusului eritematos trebuie evitate expunerea la factori fizici, frig, umezeală, curenți de aer, fum, la sporturi traumatizante, la radiații infraroșii și radiații ultraviolete și la infecțiile repetitive. Fotoprotecția reprezintă unul dintre cele mai importante elemente de tratament în lupusul eritematos. Un alt element important este acela de a trata toate episoadele infecțioase, pentru că infecțiile, în special cele din sfera rinofaringiană, dar nu numai, produc inflamație cu distrucție de colagen, adică pun la dispoziția sistemului imun acele structuri pe care el nu le recunoaște.

Pacientului cu boală lupică i se recomandă să nu meargă la plajă, iar dacă este femeie să nu rămână însărcinată. Dacă se întâmplă să rămână însărcinată este indicat să nu nască prin cezariană.

Din nefericire, până acum, nu a fost descoperit un tratament care să vindece lupusul. Medicația și stilul de viață pot controla simptomele și pot preveni acutizările.

 
Sanatateatv.ro