Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Sâmbătă, 23 iun 2018      12:01
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Micoza piciorului sau “piciorul de atlet”

Micoza piciorului sau “piciorul de atlet”

20 iulie 2015    

Ce este micoza piciorului?

Piciorul de atlet sau micoza piciorului este o infecţie fungică frecvent întâlnită şi nu trebuie să fii atlet pentru a o contracta. Această sâcâitoare suferinţă apare cel mai adesea la bărbaţi şi băieţi, însă este destul de frecventă şi la femei. 
 
Simptomele micoza piciorului: erupţie pruriginoasă, scuamoasă, roşie, caredebutează de obicei între degetele de lapicioare; netratată, pielea dezvoltă fisuri şivezicule care se pot infecta, piele uscată care se descuamează uşor, pe tălpi, miros neplăcut al picioarelor, unghii de la picioare albicioase, fragile, carese descuamează uşor.
 

Micoza piciorului - Cauze

Diversele tipuri de fungi (ciuperci) care provoacă micoza piciorului („piciorul de atlet") aparţin unui grup numit dermatofiţi, care provoacă de asemenea şi micoza inghinocrurală (de la articulaţia coapsei). Fungii proliferează în medii închise, umede, calde şi se hrănesc cu keratină, o proteină ce se găseşte în păr, unghii şi piele.
 
Piciorul de atlet are o contagiozitate uşoară; se poate transmite prin contactul direct cu sursa de infecţie şi prin particule de piele lăsate pe prosoape, pantofi, podelele cabinelor de duş şi în jurul piscinelor.
 
Chiar dacă mersul în picioarele goale la duş, în sala de sport sau în jurul piscinei vă poate mări şansele de a face o micoză a piciorului, este şi mai probabil să contractaţi infecţia dacă nu vă schimbaţi şosetele şi pantofii transpiraţi.
 

Micoza piciorului - Tratament

Micoza piciorului trebuie tratată la primul semn de mâncărime sau roşeaţă între degetele de la picioare. Majoritatea cazurilor pot fi vindecate cu o pudră antimicotică eliberată fără prescripţie medicală şi prin respectarea măsurilor igienice de bază. Trebuie spălate şi uscate foarte bine picioarele dimineaţa şi seara şi schimbate zilnic şosetele sau ciorapii şi nu se recomandă purtarea aceleiaşi perechi de pantofi în fiecare zi. Trebuie aplicată zilnic pudra antimicotică pe picioare şi în pantofi.
 
Sunt recomandate picioarele goale sau cu sandale, purtarea de şosete de bumbac şi pantofi dintr-un material natural, poros, precum pielea sau pânza, nu material sintetic impermeabil. Dacă nu este tratată corect şi prompt, infecţia poate fi foarte persistentă. Chiar tratată cu agenţi antimicotici, infecţia poate dispărea abia după mai multe săptămâni.
 
În cazurile rezistente la tratament, medicul poate prescrie un unguent cu terbinafină 1% ce poate conduce la vindecare completă în o săptămână. Totodată, se pot prescrie medicamente antifungice orale în micoza piciorului numai dacă remediile locale nu au efect, întrucât tratamentul general poate avea efecte secundare grave, precum toxicitatea hepatică. 
 
Aceleaşi opţiuni terapeutice sunt valabile şi pentru micoza unghiilor de la picioare.
 
Se recomandă o baie la picioare cu apă caldă, sărată timp de 5-10 minute în fiecare zi, apoi se şterg foarte bine picioarele, apoi aplicaţi între degete o pastă cu bicarbonat de sodiu sau o soluţie cu clorură de aluminiu. Totodată, se poate folosi o pudră, cremă sau un spray antimicotic. Cele mai eficiente produse conţin acid undecilenic sau agenţii antifungici clotrimazol sau miconazol.
 
Nu trebuie ruptă pielea care se descuamează din cauza micozei piciorului, pentur că se poate traumatiza pielea sănătoasă din jur şi astfel extinde infecţia. Unghiile trebuie tăiate scurt şi curăţate deşeurile de dedesubt şi din jurul unghiilor infectate.
 
Pentru a preveni infectarea cu micoza piciorului, se recomandă în băile publice, piscine sau în vestiare, puratarea de papuci. De asemenea, se recomandă purtarea de şosete de bumbac şi pantofi care lasă pielea să respire; nu trebuie folosite în comun pantofii, şosetele sau prosoapele.
După infectarea cu micoza piciorului, trebuie spălate şosetele şi prosoapele în apă cât mai fierbinte.
 
De asemenea, în cazul în care s-au luat antibiotice timp de 2 săptămâni sau mai mult, antibioticele omor bacteriile ce, în mod normal, ţin sub control parazitul micotic ce provoacă „piciorul de atlet".
 
* Datele sunt preluate din volumul “Medicina în familie”