Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      12:10
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Neurodermita

Neurodermita

28 iulie 2015    

Neurodermita este o afecţiune cutanată, boală cronică de origine nervoasă, o dermatoză alergică localizată mai ales pe părţile laterale ale gâtului, ceafă, regiunea analo-genitală, antebraţelor constând din placarde eritematoscuamoase lichenificate, pigmentate, ale cărei cauze nu sunt cunoscute.

În apariţia neurodermitei sunt implicaţi factori genetici, imunologici şi de mediu. Epiderma şi nervii au origine comună: creierul şi pielea se dezvoltă încă înainte de cea de-a treia lună de sarcină şi comunică prin aceiaşi neurotransmiţători.

Neurodermita - Manifestări clinice

Neurodermita se caracterizează prin apariţia unor eczeme ce produc mâncărimi chinuitoare.
 
Neurodermita se caracterizată prin erupţii cutanate, ce provoacă mâncărime intensă, persistentă. Erupţia cutanată constă, la început, din unul sau mai multe placarde eritematoase (zone roşietice de piele). În timp, roşeaţa dispare fiind înlocuită de o coloraţie brună, iar placardele se îngroaşă.
 
Neurodermita cefei, mai frecventă la femei, se extinde uneori la nivelul pielii capului, luând un aspect de psoriazis, cu scuame suprapuse, tegument îngroşat cu aspect nodular. Evoluţia bolii este de obicei lungă, de luni sau ani de zile.
 
Primele semne apar, adesea, chiar şi la nou-născuţi: aşa-numita eczemă a sugarului. În general, dispare după primul an de viaţă. Dacă însă simptomele de eczemă ale sugarului persistă un an sau doi, poate fi semnul dezvoltării unei neurodermite.
 
În majoritatea cazurilor, afecţiunea îşi încheie evoluţia până la vârsta preşcolară, însă când episoadele se repeta la pubertate, apare în alte părţi ale corpului, cum ar fi coate, genunchi, încheieturile mâinilor, gât sau ceafă. Totuşi, chiar şi cei ce scapă în final de simptome vor rămâne pentru tot restul vieţii cu o piele uscată şi sensibilă.

Neurodermita - Tratament

Tratament neurodermitei constă în evitarea stresului emoţional, care are un rol important în declanşarea şi întreţinerea bolii.
La aproximativ 30% dintre pacienţii cu neurodermită, tensiunile sufleteşti, teamă sau deznădejde declanşează noi episoade ale bolii.
 
Tratamentul medicamentos constă în antihistaminice şi sedative iar local se aplică pomezi cortizonice, crioterapie, infiltraţii locale cu corticoizi sau radioterapie superficială.
Neurodermita este o afecţiune nevindecabilă.