Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      20:47
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Psoriazisul – diagnostic şi tratament

Psoriazisul – diagnostic şi tratament

22 iunie 2015    

Psoriazisul este o condiţie cutanată inflamatorie şi proliferativă manifestată prin leziuni eritemato-scuamoase bine delimitate, dispuse electiv pe feţele de extensie ale membrelor şi scalp.

Studiile asupra HLA au relevat că fenotipul HLACW6 este cel mai frecvent corelat cu psoriazisul. Riscul de a dezvolta psoriazis la persoanele cu acest fenotip este de 10 ori mai ridicat.

Psoriazisul – metodă de diagnosticare

Psoriazisul este diagnosticat după o examinare a mănunţită a pielii pacientului, însoţită de o serie de întrebări la care pacientul trebuie să răspundă. Există cazuri când medicul prelevă o mostră de piele pentru a o examina la microscop. Examinarea pielii la microscop îl ajută pe medic să excludă posibilitatea existenţei unei alte afecţiuni care se manifestă similar cu psoriazisul.

Psoriazisul poate să se asemene cu:

1. Dermatita seboreică. Acest tip de dermatită este caracterizat prin pielea unsuroasă, roşiatică, scuamoasă. Dermatita seboreică se găseşte în zone ale corpului precum: faţa, pieptul şi spatele. Această afecţiune apare şi la nivelul scalpului sub formă de mătreaţă.
2. Lichen planus – o afecţiune dermatologică inflamatorie care apare sub forma unor zone rotunde, cu vârful bombat, la nivelul braţelor şi al picioarelor, însoţite de senzaţie de mâncărime.
3. Tinea corporis – o afecţiune provocată de o infecţie fungică existentă în primul strat al epidermei.
4. Pitiriasis rosea este o altă boală dermatologică asemănătoare psoriazisului, care apare iniţial sub forma unei pete mari pe piept, abdomen sau spate şi care apoi începe să se extindă.

Psoriazisul – opţiuni terapeutice

Tratamentul psoriazisului are ca scop întreruperea ciclului care provoacă o creştere în exces a celulelor pielii, reducând astfel inflamaţiile şi formarea plăcilor.

Tratamentul psoriazisului poate fi împărţit în trei tipuri principale: tratament topic, terapie cu lumină şi medicaţie orală.

Tratamentul psoriazisului se realizează de către medicul dermatolog, după un diagnostic documentat. 

Tratamentul psoriazisului prin fototerapie presupune folosirea razelor ultraviolete naturale sau artificiale. Atunci când sunt expuse la raze ultraviolete, celulele T din piele mor. Acest lucru încetineşte activitatea celulelor pielii şi reduce exfolierea şi inflamarea pielii. Astfel, o expunere zilnică, de scurtă durată la soare poate ameliora simptomele psoriazisului, în timp ce o expunere îndelungată nu face decât să îngreuneze simptomele.

 

Vezi şi: Psoriazisul