Info SănătateaTV.ro: Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului
Vineri, 21 sep 2018      08:05
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Transpiratia excesiva a picioarelor. Cum trebuie abordata si cand este necesara interventia unui podiatru

Transpiratia excesiva a picioarelor. Cum trebuie abordata si cand este necesara interventia unui podiatru

28 iunie 2017    
Hiperhidroza plantară, cum mai este cunoscut fenomenul de transpirație excesivă a picioarelor, este o experiență neplăcută, care apare mai frecvent în cazul bărbaților decât al femeilor, dar pentru care există, de altfel, o serie de remedii și măsuri care pot fi abordate, în scopul diminuării ei.
 
Hiperhidroza plantară se manifestă indiferent de anotimp, la persoane fără afecțiuni preexistente, deoarece la nivelul tălpilor există multe glande sudoripare. Cei care stau în picioare mai multe ore pe zi sunt mai predispuși apariției acestei probleme. De asemenea, femeile însărcinate și adolescenții pot să experimenteze neplăcerile provocate de transpirația picioarelor, din cauza activității hormonale sporite.
 
Există însă și o formă de hiperhidroză care apare ca rezultat al unor defecte neuronale centrale sau periferice. În acest caz, transpirația poate crește semnificativ la nivel periferic, pe fondul polineuropatiei și poate să dispară odată cu progresul degradării nervoase.
 
Transpirația excesivă a picioarelor poate să fie însoțită de o senzație de disconfort, în special atunci când o persoană poartă articole de încălțăminte decupate, precum papuci și sandale, deoarece piciorul alunecă în interiorul acestora, roșeață, durere în anumite zone ale tălpilor, uneori semne albe pe piele care pot evidenția asocierea unei infecții fungice, miros neplăcut, schimbări în textura tălpilor - apariția unor mici „cratere” la nivelul acestora (pitting), mâncărimi și asprime.
 
Oricine se confruntă cu această problemă poate reduce efectele ei menținând o igienă corespunzătoare a tălpilor și degetelor. Specialiștii recomandă folosirea săpunului antibacterial, uscarea picioarelor cu un prosop curat, utilizarea unei pudre pentru picioare sau a unei pudre antifungice. În plus, persoanele care se confruntă cu transpirație excesivă sunt sfătuite să poarte doar șosete din fibre naturale, care absorb bine umezeala și usucă piciorul. Încălțămintea purtată trebuie să lase pielea să respire și să fie confortabilă.
 
În același timp, în cazul în care vă confruntați cu astfel de probleme, este recomndat să consultați un profesionist în îngrijirea picioarelor. Specialistul podiatru poate fi un aliat important în depășirea și controlul hiperhidrozei plantare. Cel mai frecvent, transpirația excesivă a picioarelor este diagnosticată pe baza simptomelor și a examinării picioarelor. Tot podiatrul este cel care face testul amidon-iod, pentru diagnosticarea problemei.
 
Articol realizat cu sprijinul Asociației de Podiatrie.
 
Surse info:
http://rydepodiatry.com.au/common-conditions/skin-conditions/smelly-or-sweaty-feet/
http://www.apma.org/Learn/FootHealth.cfm?ItemNumber=1951
http://entirepodiatry.com.au/how-to-treat-smelly-and-sweaty-feet/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695293/ 

 
Sanatateatv.ro