Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      08:08
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tricofitia

Tricofitia

14 iulie 2015    
Tricofiţia sau pecinginea este o dermatomicoză (îmbolnăvire a pielii şi firului de păr în zonele circulare) uscată sau inflamatorie, determinată de unele ciuperci parazite din grupul Tricophiton (Tricophiton serucosum).
Apar băşicuţe purulente care apoi ulcerează şi sunt acopererite de cruste.
 

Tricofiţia - Ce este?

 
Tricofiţia este zoonoză (boală comună omului şi animalelor) care este contactată în special de la şoarece, cal, viţel, pisică sau câine, fiind foarte contagioasă, putând avea drept rezultat pierderea completă a părului.
Apare, în special, pe jumatătea superioară a trunchiului şi membrele superioare, fiind lipsită de mâncărime, iar după expunerea la soare rămân pete albe nepigmentate.
Trebuie avut în vedere că sporii ciupercii Trichophiton sunt foarte rezistenţi la condiţiile mediului ambiant.
 

Tricofiţia - Simptome

 
Tricofiţia are drept rezultat căderea părului, cruste, îngroşarea pielii epidermofitie interdigito-plantară, pitiriazis versicolor, candidoze, zăbăluţă, erizipel dat de streptococ, localizat la vasele limfatice din derm însoţite de febră mare, vărsături, transpiraţii, placard roşu.
 
Tricofiţia are tendinţa de vindecare la pubertate. Tricofiţia uscată a pielii capului este, în general, o boală a copilului de vârstă şcolară, mai frecventă în mediul rural decât în cel urban şi afectează mai ales băieţii.
La nivelul pielii capului apar numeroase plăci mici, scuamoase, de formă rotundă sau neregulată, cu o suprafaţă roşie, presărată cu pustule foliculare (mici tumefacţii ce conţin puroi) şi cu orificii, din care, la presiune, ies picături de puroi. Perii bolnavi sunt eliminaţi spontan, prin supuraţia foliculară.
Ca semn însoţitor, ganglionii din spatele urechilor şi cei suboccipitali sunt măriţi în volum şi sunt dureroşi, iar bolnavii sunt, uneori, febrili.
 

Tricofiţia - Tratament

 
Dacă nu este tratată, tricofiţia poate persista până la 18 ani, când se vindecă, în general spontan, fără să lase alopecie. Această vindecare spontană pare a fi în legătură cu creşterea cantităţii de acizi graşi din secreţia glandelor sebacee.
 
Medicul va pune diagnosticul bolii numai după examenul perilor rupţi sau al fragmentelor de peri conţinute de grosimea scuamelor de pe suprafaţa acestor plăci.
Se vor folosi ca tratament împotriva tricofiţiei produse cu rol antibiotic pe bază de iod, unguente antitricofitice, tablete antifungice.
 
Uneori, vindecarea este urmată de cicatrice şi alopecie.
 

Tricofiţia - Complicaţii

 
Daca nu este tratată, poate sa evolueze în tricofiţia cronică a adultului ce se manifestă prin puncte negre pe feţele laterale şi dorsale ale membrelor inferioare, gambe, palme, antebraţ, faţă, sub forma unor pete roşii.