Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Vineri, 25 mai 2018      03:30
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Gusa

Gusa

20 iulie 2015    

Ce este guşa?

Guşa poate fi una dintre mai multe tipuri de proliferare în glanda tiroidă, localizată la baza gâtului. În cazul bolii Graves, întreaga glandă tiroidă se măreşte.
 
Un alt tip, numit guşă nodulară, apare când unul sau mai mulţi noduli sau adenoame, se dezvoltă în tiroidă şi declanşează producţia excesivă de hormoni tiroidieni. O guşă poate fi o problemă temporară care se va remedia de la sine în timp fără intervenţia medicului sau un simpotom al unei alte afecţiuni tiroidiene grave.
 
Glanda tiroidă, localizată la baza gâtului în faţa traheei, are nevoie de ioduri pentru a produce cantităţile necesare de hormoni vitali pentru organism. Dacă alimentaţia nu conţine suficiente ioduri, glanda începe pur şi simplu să crească, într-un efort de a-şi îndeplini producţia necesară.
În unele cazuri, tiroida mărită, cunoscută sub denumirea de guşă, devine jenantă sau hiperproductivă şi trebuie îndepărtată chirurgical.

Guşa - Cauze

Guşa poate apărea atunci când glanda tiroidă, fie prea mulţi (hipertiroidism), fie prea puţini (hipotiroidismhormoni tiroidieni. Problema poate apărea când glanda hipofiză stimulează glanda tiroidei pentru a creşte producţia hormonilor. Dar cele mai multe guşe sunt provocate de insuficienţa iodurilor, ingrediente cheie în fabricarea hormonilor tiroidieni.
 
Pentru a compensa lipsa de hormoni care rezultă în acest fel, glanda începe să crească. Uneori o uşoară tumefiere este suficientă pentru a corecta problema, dar dacă guşa împiedică respiraţia, ea trebuie tratată sau îndepărtată.
 
Un alt tip de creştere a tiroidei, numită guşă sporadică, se poate declanşa dacă regimul alimentar cuprinde alimente ce stimulează formareaguşei: soia, napii suedezi, varza, piersicile, arahidele şi spanacul.
 
Aceste alimente pot suprima fabricarea hormonilor tiroidieni prin interferenţă cu procesarea iodului de către tiroidă. Acelaşi efect îl pot avea unele medicamente.

Guşa - Simptome

Simptomele guşei includ tumefiere la baza gâtului, variind de la un mic nod până la o mărire generală; în cazul hipertiroidismului (glandă tiroidă hiperactivă) se ajunge la scăderea în greutate în ciuda unui apetit crescut, ritm mai rapid al inimii, tensiune arterială crescută, nervozitate, diaree, slăbiciune musculară şi tremurături ale mâinilor. 
Hipotiroidism (glandă tiroidă cu activitate scăzută) - puteţi prezenta letargie, funcţii fizice şi mintale încetinite, depresie, scăderea ritmului inimii, intoleranţă la frig, constipaţie, creştere cu uşurinţă în greutate şi înţepături sau amorţeală a mâinilor. 

Guşa - Diagnostic

O guşă poate fi destul de voluminoasă pentru ca a fi văzută şi simţită vedeţi sau poate rămâne neobservată până când este descoperită de medic, în timpul unei examinări de rutină. În orice caz, primul pas este de a determina dacă guşa este un simptom al altei afecţiuni tiroidiene. Testele de captare a iodurilor radioactive stabilesc ce cantitate de iodură preia tiroida într-un anumit interval de timp. Cantităţile depăşind normalul indică un posibil hipertiroidism; nivelul scăzut indică hipotiroidismul. Testele de sânge pot măsura şi nivelurile hormonilor tiroidieni.

Guşa - Tratament

Dacă guşa se dezvoltă din cauza producţiei excesive de hormoni tiroidieni, nu reuşeşte să producă suficienţi hormoni sau provoacă disconfort s-ar putea să fie nevoie de intervenţie chirurgicală.
 
Dacă guşa are nevoie de tratament, adaosul de ioduri sau de hormon sintetic (levotiroxina), pot opri secreţia hormonului din glanda hipofiză responsabil de creşterea guşei. Când medicaţia îşi face efectul, tiroida va începe să revină la dimensiuni normale. Totuşi, o guşă nodulară mare, cu mult ţesut cicatricial în interior, nu se va reduce cu tratament hormonal. Dacă guşa provoacă disconfort şi supraproducţie de hormoni tiroidieni sau se malignizează, e posibil să fie necesară îndepărtarea chirurgicală a întregii glande tiroide.
 
Terapiile alternative tratează guşa încercând să stimuleze producţia de hormoni tiroidieni şi să corecteze dezechilibrul chimic al organismului.
Suplimentele alimentare cu ioduri, pe care corpul le utilizează pentru a fabrica hormonilor tiroidieni, s-au dovedit o arma eficientă împotriva guşilor.
Cei care locuiesc în zona de coastă primesc, de obicei, multe ioduri alimentaţia şi apa pe care o beau, dar în regiunile muntoase cantitatea de iodururi disponibilă este, de obicei, foarte scăzută.
 
În SUA incidenţa guşei a scăzut dramatic după au fost adăugate ioduri în sarea de masă, în anul 1924. De fapt, niciun caz de deficit de iod nu a mai fost raportat în SUA din anul 1970.