Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      08:08
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Hipotiroidism – cauze şi simptome

Hipotiroidism – cauze şi simptome

25 iunie 2015    

Hipotiroidismul sau tiroida “leneşă” este o afecţiune în care glanda tiroidă nu produce suficienţi hormoni tiroidieni.

Hipotiroidismul afectează echilibrul normal al reacţiilor chimice de la nivelul organismului. În fazele timpurii ale apariţiei hipotiroidismul provoacă diverse simptome, însă cu timpul hipotiroidismul poate provoca probleme de sănătate precum obezitate, probleme articulare, infertilitate şi probleme cardiace.

Ce este glanda tiroidă

Tiroida este de dimensiune mică, cu o formă de fluture, situată la baza gâtului. Hormonii produşi de glanda tiroidă au un imens impact asupra sănătăţii, ei afectând toate aspectele metabolismului. Cât glanda tiroidă eliberează cantitatea normală de hormoni, sistemul metabolic funcţionează normal. Însă există situaţii în care tiroida nu produce sufiecienţi hormoni, afectând echilibrul reacţiilor chimice din organism. Aceasta este afecţiunea cunoscută sub numele de hipotiroidism.

Glanda tiroidă produce două tipuri de hormoni: tiroxina (T4) şi tri-iodotironina(T3). Aceşti hormoni menţin în limite normale rata în care corpul foloseşte grăsimile şi carbohidraţii, ajută la controlarea temperaturii corpului, influenţeză activitatea cardiacă şi ajută la reglarea producerii de proteine. Glanda tiroidă mai produce şi calcitonină, un hormon care reglează cantitatea de calciu din sânge.

Hipotiroidismul – Semne şi simptome

Simptomele hipotiroidismul variază în funcţie de severitatea deficitului hormonal. Cu toate acestea problemele cauzate de hipotiroidism se dezvoltă treptat, în timp. Astfel, la început simptomele sunt abia perceptibile, precum starea de oboseală atribuită de regulă îmbătrânirii. Însă, în timp ce metabolismul continuă să funcţioneze tot mai încet, simptomele se pot accentua.

Simptomele hipotiroidismului includ starea de oboseală, sensibilitatea crescută la frig, paloarea şi uscăciunea pielii, unghiile şi părul casabile sau răguşirea vocii. De asemenea se mai întâlnesc constipaţia, creşterea în greutate inexplicabilă, creşterea nivelului colesterolului din sânge. Alte simptome întâlnite în hipotiroidism pot fi durerile musculare şi articulare sau depresia.

Simptomele hipotiroidismului se accentuează atunci când afecţiunea nu este tratată. Stimularea constantă a tiroidei pentru ca aceasta să elibereze mai mulţi hormoni poate duce la creşterea tiroidei, iar pacientul poate deveni confuz, începe să proceseze mai încet informaţiile şi experimentează un sentiment de depresie.

Hipotiroidia afectează în principal femeile de vârstă mijlocie şi de vârstă a treia, însă oricine poate suferi de această afecţiune a tiroidei, inclusiv copiii mici şi adolescenţii.

Simptomele hipotiroidiei la bebeluşi includ îngălbenirea pielii şi a albului ochilor, deoarece ficatul bebeluşului nu mai poate metaboliza o moleculă numită bilirubină, greutate crescută la naştere şi plânsul răguşit, dispneea, cianoza, hipotermia şi bradicardie.

Nou-născutul cu hipotiroidie congenitală doarme aproape permanent, nu este interesat de anturaj, nu este interesat nici măcar de supt şi regurgitează frecvent. Semnele clinice ale afecţiunii sunt uneori ameliorate de cantitatea mare de hormoni tiroidieni din laptele mamei.

La bebeluşii de 4-8 săptămâni se pot întâlni semne precum abdomen mărit, pielea uscată, rece, palidă, constipat, liniştit, apatic, iar creşterea se face numai în greutate, nu în lungime. De asemenea, creşterea osoasă îi este întârziată, apărând în acest caz ca nanism disproporţionat.  
 

Cauzele apariţiei hipotiroidismului

• Bolile autoimune – apar atunci când sistemul imunitar produce anticorpi care atacă propriile ţesuturi.
• Tratamentul pentru hipertiroidism este cel mai adesea realizat cu ajutorul unor terapii radioactive menite să reducă activitatea glandei tiroide, însă, în unele cazuri, acest etratamente nu fac decât să ducă la apariţia hipotiroidismului.
• Terapia radioactivă – radiaţiile folosite pentru tratarea cancerului din zona capului şi a gâtului pot afecta glanda tiroidă, ducând al instalarea hipotiroidiei.
• Chirurgia tiroidei – îndepărtarea unei porţiuni mari din tiroidă poate duce la scăderea producerii de hormoni şi implicit la apariţia hipotiroidiei.

Vezi şi: Hipotiroidism