Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Vineri, 25 mai 2018      03:29
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Mixedemul

Mixedemul

28 iulie 2015    
Mixedemul reprezintă o insuficienţă tiroidiană avansată, cu infiltraţia ţesuturilor, o infiltraţie cutanată care antrenează o umflare a feţei şi membrelor, caracteristică hipotiroidiei (micşorarea activităţii glandei tiroide).

Mixedemul - Generalităţi

Mixedemul este o boală endocrină din cauza unei grave insuficiențe tiroidiene, care duce la scăderea funcțiilor organismului. Insuficienţa tiroidiană severă apare din cauza unui deficit de producere a hormonilor tiroidieni sau ca rezistenţă tisulară (a receptorilor) la acţiunea acestor hormoni.

Mixedemul este un edem tare şi elastic, care trebuie să fie deosebit de edemul moale care provine din retenţiile hidrice ale insuficienţei cardiace, renale sau hepatice.

Mixedemul - Clasificare 

Mixedemul poate fi, din punct de vedere patogenic, primar - determinat de o leziune tiroidiană sau secundar - determinat de o leziune hipofizară. 
Un alt criteriu este vârsta de debut, iar aici se întâlneşte mixedemul juvenil, al adultului şi al nou-născutului.

Mixedemul - Incidenţa

Mixedemul debutează insidios, fiind mai frecvent întâlnit la femei - raportul pe sexe este de 5/1 pentru femei, iar la acestea, după decada a 5-6a.

Mixedemul - Simptome

Cei care au mixedem au o înfăţişare caracteristică: faţă rotunjită şi puhavă, tegumentele îngroşate şi infiltrate, mimica saracă, nas şi buze îngrosate, părul rar şi friabil, sprâncenele rărite, unghiile subţiri şi sfărâmicioase.
Infiltraţia edematoasă cuprinde adesea membrele, ceafa şi abdomenul.
 
Metabolismul bazal este scăzut, de aceea bolnavii sunt friguroşi iar la copii, osificarea şi dentiţia sunt întârziate. De asemenea, inima este dilatată, secreţiile digestive sunt scăzute, se remarcă lenevirea intestinului şi apariţia constipaţiei, iar dezvoltarea caracterelor sexuale întârzie.
 
Uneori, mai poate apărea demenţa mixedematoasă - tulburare psihică.

Mixedemul - Diagnostic 

Pentru mixedemul primar, TSH crescut - mai mare de 10 miliU/l, iar pentru mixedem secundar, TSH sub 0,3 miliU/l.

Mixedemul - Tratament

Tratamentul mixedemului se indică de către medicul specialist numai după o diagnosticare documentată a afecţiunii.
Tratamentul mixedemului constă în administrarea de hormoni tiroidieni - tratament de substituţie, regim bogat în vitamine, exercitarea de profesiuni care se exercită în aer liber.