Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      08:58
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tiroidita

Tiroidita

30 iulie 2015    
Tiroida este cea mai mare glandă endocrină, cea care secretă printre cei mai importanţi hormoni care influenţează tot ceea ce se petrece în organism, fiecare ţesut şi fiecare celulă.
Deficitul sau excesul de hormoni tiroidieni au un impact general asupra organismului.
 
Această glandă poate fi afectată de mai multe leziuni inflamatorii destul de frecvente, numite tiroidită.
Tiroidita este o afecţiune cauzată de inflamaţia glandei tiroide şi cuprinde diferite tulburări, cu denumiri specifice.

Tiroidita - Forme ale manifestării

Tiroidita limfocitară cronică (numită şi tiroidita Hashimoto) este printre cele mai frecvente forme de tiroidită şi se caracterizează printr-o guşă foarte tare, prezenţa anticorpilor antitiroidieni şi evoluţia posibilă spre o hipotiroidie (micşorarea secretei de hormoni tiroidieni care au drept rezultat micşorarea ritmului cardiac, încetineală psihică, îngroşarea pielii).
 
Tiroidita piogenică este, de obicei, precedată de o infecţie în altă regiune şi este caracterizată de sensibilitatea şi edematierea tiroidei, eritemul şi căldura tegumentului de deasupra.
 
Tiroidita subacută a lui De Quervain este caracterizată prin dureri puternice la gât, asociate adesea cu un sindrom gripal (febră, oboseală) şi printr-o hipertiroidie.
Tiroida este umflată, dură şi dureroasă la palpare.
 
Tiroidita Riedel este o afecţiune în care fibroză intensă a tiroidei si a structurilor înconjurătoare determină condensarea şi întărirea unui ţesut sau organ, ca urmare a unui proces inflamator cronic cu hiperplazie de ţesut conjunctiv de la nivelul gatului si poate fi asociata cu fibroza mediastinală şi retroperitoneală.
 
Tiroida sau glanda tiroidă se poate mări în volum, şi apare guşa micronodulară sau macronodulară. De asemenea, guşa poate fi cu funcţie normală, cu hiper sau hipofuncţie. Nici nodulii tiroidieni nu sunt de neglijat, aceştia apar, la început izolaţi, incidenţa crescând odată cu vârsta, fiind mai frecvenţi la femei.
De cele mai multe ori sunt de natură benignă, dar pot fi şi maligni, atunci când apare cancerul tiroidian.

Tiroidita - Persoane la risc

Sunt persoane cu o predispoziţie crescută la diferite forme de tiroidită: tulburări de ritm cardiac, cei care au dislipidemii, fluctuaţii ale nivelului colesterolului, bolnavii de diabet şi femeile însărcinate.
 
Afecţiunile tiroidei sunt vindecabile, tratamentul variind de la câteva luni, 1-2 ani. Tiroiditele pot fi moştenite şi ereditar, dar sunt şi alţi factori care intervin în buna funcţionare a glandei, precum factorul de mediu (deficit de iod în apă), anumite medicamente, factorul emoţional.
 
Tratamentul în majoritatea cazurilor constă în medicaţie antibiotică şi incizie cu drenaj a tuturor zonelor cu fluctuenţă din tiroidă.