Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      08:06
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tratamentul hipotiroidismului

Tratamentul hipotiroidismului

24 iunie 2015    

Hipotiroidismul sau tiroida “leneşă” este o afecţiune în care glanda tiroidă nu produce suficienţi hormoni. Hipotiroidismul apare în principal la femeile care au peste 50 de ani. Hipotiroidismul afectează echilibrul normal al reacţiilor chimice de la nivelul organismului.

În fazele timpurii ale apariţiei hipotiroidismul provoacă diverse simptome, însă cu timpul hipotiroidismul poate provoca probleme de sănătate precum obezitate, probleme articulare, infertilitate şi probleme cardiace.

Hipotiroidismul – opţiuni terapeutice

Tratamentul standard al hipotiroidismului implică folosirea zilnică a hormonilor tiroidieni sintetici. Această medicaţie orală restabileşte nivelul de hormoni, readucând corpul la stadiul normal.

Tratamentul hipotiroidiei este eficient după una-două săptămâni de la începerea sa. În această perioadă pacienţii constată că se simt mai puţin obosiţi, că au un nivel mai scăzut al colesterolului şi chiar că încep să scadă în greutate, în contextul în care kilogramele în plus au fost provocate de hipotiroidie. Tratamentul cu hormoni tiroidieni sintetici poate dura o viaţă întreagă însă nevoia de astfel de hormoni poate varia, astfel că medicul verifică nivelul TSH-ului în fiecare an.

Tratamentul hipotiroidismului 

Tratamentul hipotiroidismului se administrează numai după diagnosticarea corectă a afecţiunii de către medicul endocrinolog.

Pentru stabilirea dozajului corect de hormoni tiroidieni sintetici necesari organismului, medicul verifică la început nivelul de TSH după fiecare două-trei luni deoarece cantităţile foarte mari din acest hormon pot provoca efecte secundare precum creşterea apetitului, apariţia insomniei şi a palpitaţiilor.

În cazul hipotiroidiei sau a bolilor arterelor coronariene medicul poate începe tratamentul cu o doză mai mică de medicament, crescând treptat dozele.

Unele medicamente, suplimente şi chiar alimente pot afecta abilitatea de aborbţie a hormonului tiroidian sintetic. De aceea este indicat să se consume în timpul tratamentului cantităţi mari de produse pe bază de soia sau fibre dar şi medicamente precum suplimentele de fier şi calciu.

Complicaţiile hipotiroidismului

Hipotiroidismul netratat poate duce la diverse probleme de sănătate precum:

1. Stimularea constantă a tiroidei pentru producerea de hormoni poate duce la creşterea în dimensiune a glandei tiroide. O glandă tiroidă mare poate afecta înfăţişarea persoanei şi poate interveni în capacitatea acesteia de a înghiţi şi de a respira.
2. Hipotiroidismul poate fi de asemenea asociat cu o creştere a riscului de boli cardiace, în primul rând ca urmare a creşterii nivelului colesterolului “rău”.
3. Depresia poate apărea mai frecvent la persoanele care suferă de hipotiroidism şi se poate accentua în timp. Hipotiroidismul poate duce de asemenea şi la încetinirea funcţiilor cognitive.
4. Nivelul scăzut de hormoni tiroidieni poate interfera cu ovulaţia, fapt ce duce la infertilitate. În plus, unele afecţiuni care provoacă hipotiroidism, precum boala autoimună, intervine în fertilitatea persoanei afectate. Tratarea hipotiroidiei cu hormoni tiroidieni sintetici nu restabileşte în totalitate fertilitatea pacientului.
5. Bebeluşii născuţi de către femei cu afecţiuni tiroidiene netratate pot fi supuşi unui risc mult mai mare de a suferi diverse defecte la naştere, în comparaţie cu bebeluşii născuţi de mame sănătoase. De asemenea, aceşti copii sunt expuşi unor probleme legate de dezvoltare fizică şi intelectuală. În situaţia în care afecţiunea este diagnosticată încă din primele luni de viaţă şansele unei dezvoltări normale sunt mari.

Vezi şi: Hipotiroidismul