Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      22:14
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Virilismul

Virilismul

29 iulie 2015    
Virilismul este o perturbare glandulară, un exces de secreţie a hormonilor androgeni (masculini) de glandele suprarenale ce se caracterizează prin apariţia, la femei, a caracterelor masculine şi regresiunea celor feminine.
 
De asemenea, virilismul se poate manifesta şi prin dezvoltarea prematură la băieţi a caracterelor sexuale masculine.

Virilismul - Aspecte generale

Virilismul poate apărea şi înainte de naştere, ducând la anomalii sexuale la nou-născuţi sau poate pe parcursul vieţii.
 
Hirsutismul, ce presupune apariţia părului pe faţă şi corp, este unul dintre semnele cele mai cunoscute, unele tulburări de menstruaţie şi aspect modificat: trăsături masculine, vocea îngroşată, creşterea clitorisului, paniculul adipos dispare la nivelul bazinului şi coapselor, musculatura se dezvoltă excesiv, iar glandele mamare se atrofiază.

Virilismul - Cauze

Cauza virilismului este o funcţionare exagerată a glandei corticosuprarenale, sau o tumoare ovariană.
La sugari şi copii, virilismul apare din cauza glandelor adrenale mărite prezente de la naştere (hiperplazie suprarenală congenitală) ca urmare a unei probleme genetice care determină deficienţe enzimatice severe sau de o tumoare de glandă suprarenală.
 
Tumoarea poate fi benignă (adenom suprarenalian) sau canceroasă (carcinom adrenal).

Virilismul - Semne

Semnele şi simptomele virilismului includ în funcţie de vârstă următoarele modificări: la fetele nou-născute organe sexuale par a fi o combinaţie între organele sexuale feminine şi cele masculine (pseudohermafroditism feminin), iar băieţii nou-născuţii care prezintă această tulburare au organele sexuale mărite şi se dezvoltă într-un ritm anormal de rapid.
 
Copiii cu hiperplazie suprarenală congenitală cresc repede, dar se opresc din dezvoltare mai devreme decât în mod normal.

Virilismul - Diagnostic

Diagnosticul virilismului se bazează pe descoperireadiferitelor anomalii ale glandelor suprarenale pentru a determina dacă cauza bolii este la nivelul glandelor suprarenale sau ovarelor.

Virilismul - Tratament

Tratamentul virilismului se bazează prin administrare de glucocorticoid sau alte medicamente, indicate numai de medicul specialist.
Fetele cu pseudohermafroditism au nevoie de tratament chirurgical pentru a conferi un aspect normal organelor sexuale externe.
 
Dacă tumoarea este canceroasă, este nevoie de tratament special în funcţie de stadiul cancerului ce va presupune o combinaţie de intervenţii chirurgicale, chimioterapie şi radioterapie.
În cazul unei tumori benigne, îndepărtarea chirurgicală este cea mai recomandată metodă.
 
Dacă șase luni de tratament medical cu hormoni (ACTH, progesteron, tiroidă) n-au dat rezultate, se recurge la intervenţie chirurgicală.