Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Marţi, 17 iul 2018      23:27
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Sindromul Raynaud

Sindromul Raynaud

21 iulie 2015    

Ce este sindromul Raynaud?

 
Sindromul Raynaud, ce poate afecta până la 1 din 20 de americani, este o tulburare circulatorie a vaselor sanguine ale extremităţilor. Contractarea acestor vase este o reacţie fiziologică normală la temperaturile scăzute, ajutând organismul să păstreze căldura.
 
În sindromul Raynaud, receptorii nervoşi din extremităţi sunt exagerat de sensibili la stimuli.
 
Chiar şi o uşoară scădere a temperaturii - poate chiar răcoarea uşoară produsă de deschiderea uşii frigiderului provoacă închiderea spasmodică a arterelor din degetele de la mâini (şi uneori de la picioare), în mod tipic, degetele se albesc, apoi se învineţesc, apoi se înroşesc, indicând evoluţia de lipsa totală de sânge, la un flux sanguin limitat apoi la infuzia bruscă de sânge oxigenat, în momentul în care vasele sanguine se dilată brusc.

Sindromul Raynaud - Incidenţă

Episoadele sunt de scurtă durată, de obicei doar câteva minute. Sindromul Raynaud poate îmbrăca două forme. Aproximativ 90% din cazuri aparţin tipului numit boală Raynaud sau Raynaud primar - o afecţiune izolată, fără legătură cu alte probleme medicale.
 
Afectează cel mai frecvent femeile şi debutează înaintea vârstei de 40 de ani.
 
Restul de 10% dintre cazuri sunt numite fenomen Raynaud sau Raynaud secundar. Această variantă, care are tendinţa să debuteze mai târziu, este asociată cu alţi factori: o boală de fond sau folosirea îndelungată a unor unelte generatoare de vibraţii, cum ar fi un ferăstrău electric sau un picamer.
 
Pentru majoritatea suferinzilor, sindromul Raynaud este o tulburare uşoară, însă sâcâitoare în mod obişnuit, consecinţa sa cea mai gravă fiind o pierdere a sensibilităţii în extremitatea afectată.
 
Foarte rar, un caz grav este însoţit de moarte tisulară şi gangrenă.

Sindromul Raynaud - Cauze

Cauzele de fond ale bolii Raynaud sunt necunoscute. Apare la femei într-o măsură disproporţionat de mare; bărbaţii reprezintă doar aproximativ 1 caz din 5. Nu este considerat a fi ereditar, însă deseori afecmai mulţi membri ai aceleiaşi familii.
 
Fenomenul Raynaud are multe cauze, printre care: boli ale ţesutului conjunctiv ca sclerodermia, lupusul, expunerea la substanţe chimice şi medicamente, ca beta-blocantele adrenergice  sau ergotamina şi utilizarea de generatoare de vibraţii.
 

Sindromul Raynaud - Simptome

 
Simptomele sindromului Raynaud includ senzaţia bruscă de răceală, înţepenire saufurnicături ascuţite în degetele de la mâini şiposibil de la picioare, în condiţiile unei expunerila o scădere, chiar uşoară, a temperaturii, de exemplu, intrarea într-o cameră cu aer condiţionat (aceleaşi simptome pot fi de asemenea declanşate de situaţiile de stres emoţional), modificări dramatice ale culorii degetelor laexpunerea la frig, degetele mai întâi se albesc,apoi se învineţesc; la reîncălzire, se înroşescrapid şi pot zvâcni în mod neplăcut.

Sindromul Raynaud - Tratament

Ameliorarea bolii Raynaud este legată de îmbunătăţirea circulaţiei. Unele exerciţii pot fi de ajutor, prin forţarea pătrunderii sângelui în extremităţi, însă şi tehnicile de relaxare pot avea efect. Desigur, evitarea factorilor declanşatori, precum frigul sau nicotină va diminua numărul crizelor.
 
Pentru majoritatea oamenilor, sindromul Raynaud nu este suficient de incapacitant pentru a justifica un tratament medical prelungit. Dacă atacurile sunt frecvente sau severe, pot fi prescrise anumite medicamente.
 
Modificări simple ale alimentaţiei, împreună cu suplimentele nutriţionale, pot diminua semnificativ simptomele sindromului Raynaud.
 
Consumul mai mare de vitamina E, magneziu şi uleiuri de peşte, poate contribui la reducerea spasmelor vaselor sanguine din degetele de la mâini sau picioare. Vitamina E este prezentă în fructe, legume, seminţe şi nuci.
 
Magneziul poate fi găsit în seminţe, nuci, legume de culoare verde-închis, peşte şi fasole!
 
Trebuie evitate substanţele care cresc vulnerabilitatea la frig: nicotină, cofeina, contraceptivele orale şi majoritatea decongestionantelor, remediilor pentru guturai sau pilulelor de slăbit eliberate fără prescripţie medicală. De asemenea, nu trebuie neglijate infecţiile degetelor de la
mâini sau picioare. Când circulaţia este afectată, chiar şi infecţiile minore pot deveni o problemă. Trebuie menţinute uscate degetele de la mâini şi picioare, cu ajutorul pudrei de talc.
 
În aer liber, se recomadă îmbrăcămintea largă, din materiale în amestec, în straturi suprapuse,
încălţăminte din materiale ce lasă piciorul să respire, o căciulă şi, poate, apărători pentru urechi şi mănuşi cu un deget şi nu cu cinci.
 
* Datele sunt preluate din volumul “Medicina în familie”