Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Vineri, 25 mai 2018      03:30
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Sindromul Plummer – Vinson: cauze, simptome, diagnostic si tratament

Sindromul Plummer – Vinson: cauze, simptome, diagnostic si tratament

10 august 2015    

Sindromul Plummer – Vinson este o afecţiune rară care apare în anemia feripivă de lungă durată. Boala este asociată cu disfagie (dificultatea de a înghiţi alimentele) şi anormalităţi ale unghiilor.

Sindromul Plummer - Vinson - Cauze

Cauza sindromului Plummer – Vinson este necunoscută dar există anumiţi factori care pot juca un rol important, cum ar fi factorii genetici şi lipsa unor anumiţi nutrienţi. Sindromul Plummer – Vinson este o afecţiune rară care poate fi asociată cu cancerul esofagian.
 
Boala apare în special la persoanele de vârstă mijlocie, femei şi, ocazional, la copii. Există anumiţi factori de risc asociaţi cu sindromul Plummer – Vinson. Aceştia fac referire la deficitul de fier prin dieta inadecvată sau hemoragii dar şi inelele esofagiene (extensii ale ţesutului esofagian normal care conţin mucoasa şi submucoasa) care pot apărea oriunde pe lungimea esofagului.
 
În cazul pacienţilor cu sindromul Plummer – Vinson ele apar cel mai adesea în zona postcricoidiană anterioară a esofagului superior. Inelele sunt mai frecvente la femei şi sunt legate de predispoziţia de a pierde fier din organism.  

Sindromul Plummer - Vinson - Factori de risc

Factorii de risc pentru apariţia sindromului Plummer – Vinson fac referire la deficitul de fier prin dieta săracă în fier şi pierderi de hemoragii, prezenţa de inele esofagiene,sexul feminin,heterotopias de mucoasă gastrică şi prezenţa afecţiunilor autoimmune (tiroidite, boala celiacă, anemia pernicioasă, artrita reumatoidă).

Sindromul Plummer - Vinson - Simptome 

Manifestările deficitului de fier (indiferent că pacientul are sau nu anemie) sunt evidente şi includ cheilita angulară, glosita, coilonichia şi paloarea.
 
Splenomegalia, edentaţia şi creşterea glandelor nodulare ale tiroidei sunt alte simptome care pot apărea la pacienţii cu sindromul Plummer – Vinson.

Sindromul Plummer - Vinson - Diagnostic

Pentru punerea diagnosticului medicul specialist va realiza o serie de studii de laborator dar şi studii imagistice.
 
Studiile de laborator includ efectuarea hemoleucogramei şi evaluarea fierului, capacitatea totală de legare a fierului şi procentul de saturaţie în fier, prezenţa sau nu a anemiei microcitice hipocrome.
 
Studiile imagistice fac referire la realizarea esofagogramei cu bariu si a videofluoroscopiei (detectează inelele esofagiene)şi la esofagogastroduodenoscopie (evidenţiază inelul ca o membrană mucoasă subţire acoperită de epiteliu scuamos normal). Cele mai multe inele sunt localizate pe peretele esofagian anterior, în mod crescento, iar foarte puţine au formă concentrică. O altă procedură imagistică este examenul histologic.
 
Diagnosticul diferenţial se face în funcţie de următoarele afecţiuni: inele esofagiene, cancer esofagian, cancer hipofaringian, anemie feriprivă, mucoasa gastrică heterotopică, condiţii inflamatorii asociate cu formarea de inele.


Sindromul Plummer - Vinson - Tratament

Pacientul cu sindromul Plummer – Vinson va primi înainte de toate tratament pentru deficitul de fier şi cauza sa de bază. Pentru a corecta anemia acesta va trebui să îşi suplimenteze dieta cu fier pe o perioadă lungă de timp. Tratamentul trebuie continuat chiar şi după ce nivelurile de fier din organism au atins o valoare normală. Suplimentarea dietei cu fier este necesară şi pentru ameliorarea disfagiei.
 
Disfagia determinată de inele obstructive nu răspunde favorabil la terapia cu fier. De aceea, pacienţii necesită şi dilatare mecanică.
O altă formă de tratament o constituie dilatarea mecanică a inelelor. Aceasta este necesară la persoanele cu disfagie de lungă durată.
 
Tratamentul pentru pacienţii cu sindromul Plummer – Vinson include şi terapia cu laser YAG. Aceasta este o metodă de succes aplicată în cazul ruperii inelelor esofagiene.
 
Pacienţii care prezintă inele recalcitrante la dilataţie sau care sunt asociate cu diverticulul Zenker au nevoie de terapie chirurgicală.