Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      11:29
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Eozinofilia, o tulburare de sange datorata bolilor alergice si infectiilor parazitare

Eozinofilia, o tulburare de sange datorata bolilor alergice si infectiilor parazitare

10 august 2015    

Eozinofilele reprezintă un tip de celule albe. Eozinofilele sunt produse în măduva spinării şi se găsesc în mod normal în circulaţia sanguină şi în intestine. Ele conţin proteine care ajută corpul să lupte împotriva infecţiei datorate organismelor parazite, cum ar fi viermii. Însă în anumite boli aceste proteine pot deteriora organismul.

Eozinofilia - Generalităţi

Termenul eozinofilie face referire la o afecţiune în care cantităţi anormal de mari de eozinofile se găsesc în sânge sau în ţesuturile corpului.

Când apare eozinofilia?

Eozinofilia apare într-un spectru larg de tulburări. Cea mai comună cauză în Marea Britanie o reprezintă bolile alergice de tipul astmului sau febra fânului. În celelalte zone principala cauză a eozinofiliei o reprezintă infecţia cu paraziţi. Afecţiunea poate apărea şi în relaţie cu alte boli comune de piele, ca o reacţie la medicamente sau ca urmare a infecţiilor cu parziţi. Alte cauze rare fac referire la:
 
·         Bolile pulmonare, cum ar fi sindromul Loeffler
·         Vasculita (inflamarea vaselor de sânge), sindromul Churg-Strauss
·         Unele tumori de tipul limfomului
·         Ciroza hepatică
·         Unele deficienţe de anticorpi, nu neapărat SIDA
·         Boli de piele rare, cum ar fi de exemplu dermatita herpetiformă
·         Cauze necunoscute etichetate ca sindromul hipereozinofilic

Cum apare eozinofilia?

Creşterea numărului de eozinofile apare ca urmare a luptei organismului împotriva bolilor sau infecţiilor parazitare.
 
Acest lucru este util în combaterea infecţiilor cu paraziţi dar nu şi în cazurile bolilor alergice deoarece acestea se acumulează în ţesuturi şi produc leziuni. De exemplu, în astm, eozinofilia cauzează leziuni le căilor respiratorii.

Eozinofilia - Cauze

Simptomele eozinofiliei sunt cele specifice afecţiunii de bază. De exemplu, eozinofilia datorată astmului este marcată de simptomele de tipul respiraţiei şuierătoare, în timp ce infecţiile parazitare pot duce la durere abdominală, diaree, febră, tuse sau erupţii cutanate.
 
Reacţiile la medicamentele administrate se prezintă sub forma erupţiilor cutanate şi acestea apar cel mai adesea după ce pacientul a luat un medicament.
Simptomele mai rare ale eozinofiliei includ pierderea în greutate, transpiraţiile nocturne, mărirea nodulilor limfatici, alte erupţii cutanate, senzaţia de amorţeală şi furnicături datorate leziunilor nervilor.

Sindromul hipereozinofilic

Sindromul hipereozinofilic este o tulburare în care aparent nu există nicio cauză pentru eozinofilie.
 
Această tulburare rară poate afecta inima, lucru care are ca rezultat insuficienţa cardiacă caracterizată prin gâfâială şi umflături ale gleznei. Totodată această tulburare cauzează şi mărirea ficatului şi a splinei care are ca rezultat umflarea abdomenului şi apariţia erupţiilor cutanate.

Eozinofilia - Diagnostic

Eozinofilia din circulaţia sanguină este diagnosticată printr-un test simplu de sânge. Eozinofilia ţesutului este diagnosticată prin examinarea ţesutului relevant. De exemplu, o parte dintr-un ţesut al pielii poate fi îndepărtată (biopsie a pielii) şi examinată la microscop.

Ce poate face medicul tău?

Odată ce diagnosticul a fost pus, medicul de familie poate ajuta pacientul să stabilească cauza afecţiunii.
 
Testele simple de sânge sau cele de piele pot fi realizate pentru a confirma alergiile specifice, de tipul alergiei la praf sau a celei la polen. Infecţiile parazitare pot fi determinate prin analizarea testelor de sânge sau de scaun. Pacientul poate fi întrebat de asemenea cu privire la administrarea unor medicamente care pot avea reacţii adverse dar şi despre realizarea unor călătorii în străinătate care ar fi putut duce la infecţiile parazitare.
Animalele de companie, cum ar fi câinii, pot fi o sursă pentru infecţiile parazitare de tipul Toxocara canis.

Când să mergi la un specialist?

Dacă medicul tău nu poate pune un diagnostic, atunci acesta îţi poate indica să te adresezi unui specialist. Alegerea specialistului depinde de simptomele pe care pacientul le manifestă. Dar acesta este de obicei un hematolog (specialist în tulburările de sânge).
 
Testele suplimentare pot include măsurarea nivelelor de anticorpi, radiografia toracelui, computer tomografia toracelui sau abdomenului, biopsia plămânilor, examinarea măduvei spinării sau bronhoscopia.

Eozinofilia - Tratament

Tratamentul vizează identificarea cauzei de fond a tulburării, indiferent că aceasta este o alergie, o reacţie adversă la un medicament sau o infecţie parazitară.
 
Tratamentele sunt de cele mai multe ori eficiente şi nu sunt nici toxice.
Tratamentul pentru sindromul hipereozinofilic este terapia orală cu corticosteroizi. Dacă acest tratament nu este eficient atunci medicul va administra un agent chemoterapeutic.

Cum să trăieşti cu eozinofilie?

În cele mai multe cazuri, atunci când cauza eozinofiliei este identificată, tratamentul reduce semnificativ simptomele afecţiunii.
 
Corticosteroizii locali şi sistemici sunt folosiţi pentru a gestiona afecţiunile alergice şi pentru a reduce numărul de eozinofile.
 
În sindromul hipereozinofilic există un risc mare de lezare a inimii şi a altor organe majore. În unele cazuri o tumoră celulară a sângelui care poartă numele de limfom celular T se poate dezvolta şi ea aşa că pacienţii trebuie să fie monitorizaţi cu grijă.