Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Sâmbătă, 23 iun 2018      11:58
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Hematomielia

Hematomielia

14 iulie 2015    
Hematomielia înseamnă hemoragia produsă în substanţa măduvei spinării ca urmare a traumatismelor, malformaţiilor vasculare intraparenchimatoase, vasculitei produse de poliarterita nodoasă sau lupusul eritematos, afecţiunilor hemoragice sau infecţiilor şi neoplaziilor măduvei spinării.
 

Hematomielia - Ce este?

 
Hematomielita se prezintă că o mielopatie (afecțiune a măduvei spinării sau osoase) transversă acut dureroasă, în cazul leziunilor mari. Poate să apară extensia în spaţiul subarahnoidian, determinând hemoragia subarahnoidiană.
 
Hematomielita poate fi provocată de traumatisme, tumorile sau discraziile sangvine.
 
Hematomielita apare mai ales la tineri după un traumatism vertebromedular, după elongarea măduvei sau în urma unui efort fizic.
 
Sediul hemoragiei pentru hematomielie se află la nivelul umflăturii cervicale, focarul hemoragic intramedular din substanţa cenuşie se întinde între coarnele posterioare şi cele anterioare şi determină prin prezenţa sângelui necroză celulară.
În cazul leziunilor mari sângerarea poate să se extindă în spaţiul subarahnoidian, rezultând o hemoragie subarahnoidiană.
În jurul focarului hemoragic se dezvoltă un proces de hiperplazie glială reparatorie.
 

Hematomielia - Simptomele

 
Printre simptomele hematomieliei se numără debut brusc şi acut al unei dureri focale sau radiculare, urmat de semne variabile de afectare a maduvei spinării sau conului medular, durere în membrele superioare, urmată de o paralizie a tuturor membrelor, atrofie a musculaturii membrelor superioare, tulburări respiratorii, tulburări ale sensibilităţii termice şi dureroase, semne de afectare meningeeană etc.
 

Hematomielia - Diagnostic

 
Diagnosticul hematomieliei se stabileşte prin imagistică cu rezonanţă magnetică.
În cazul în care se suspectează o malformaţie vasculară ca fiind cauza hemoragiei, se efectuează o angiografie selectivă spinală.
 

Hematomielia - Tratamentul 

Intervenţia chirurgicală pentru hematomieliei nu este, în general, utilă, excepţie fiind hematomielita ca urmare a unei malformaţii vasculare subiacente, prin  angiografia selectivă spinală urmată de intervenţia chirurgicală urgentă pentru a evacua cheagul şi pentru a îndepărta leziunea vasculară subiacentă.

Examenul neurologic pune în evidenţă, pe lângă tetraplegie şi abolirea reflexelor osteotendinoase. Hemoragia în spaţiul subdural sau epidural poate comprima măduva spinării sau rădăcinile.

Compresia extrinsecă a măduvei spinării de orice cauză este o urgenţă medicală, tratamentul adecvat constând în recunoaşterea promptă, tratarea oricărei tulburări de coagulare subiacente şi decompresia chirurgicală de urgenţă.