Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      18:30
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Limfocitoza

Limfocitoza

29 iulie 2015    
Limfocitoza reprezintă creşterea numărului de limfocite cu morfologie normală deasupra cifrei de 4.500 unităţi pe milimetrul cub.
O limfocitoză este opusul unei limfopenii (scăderea numărului de limfocite).

Limfocitoza - Clasificare

Limfocitoza poate fi acută sau cronică. În primul caz, limfocitoza se întâlneşte în cursul infecţiilor virale şi al unei infecţii bacteriene, precum tusea convulsivă.
În cel de al doilea caz (durata mai mare de două luni), constituie, în general, unul dintre semnele unei boli primitive a măduvei osoase, leucemia limfoidă cronică.
 
Limfocitoza se caracterizează printr-o creştere a proporţiei de limfocite peste 25% (cât reprezintă acestea faţă de celelalte globule albe). Acest simptom hematologic este caracteristic anumitor stări de apărare a organismului, limfocitul considerându-se astăzi ca sediul de formare a anticorpilor.

Limfocitoza nu este o boală gravă, evoluând de cele mai multe ori benign

Limfocitele au rol mai mult de patrulare si reacţionează mai lent. Producerea anticorpilor este de asemenea rolul limfocitelor. Globulele albe pot trece uşor prin peretele capilarelor şi se găsesc din abundenţă în diferite ţesuturi.
 
Numărul normal al globulelor albe este de 5.000 — 8.000 de leucocite pe milimetru cub. De formă sferică, au deseori mici prelungiri protoplasmatice numite pseudopode, care le ajută să se mişte în mediul înconjurător şi să înglobeze în protoplasma microbi sau alte particule, pe care urmează să le digereze.
 
Bolile globulelor albe sunt stările morbide în care numărul sau calitatea leucocitelor diferă de normal.
 
Tratamentul constă în primul rând în îndepărtarea cauzelor care au determinat apariţia bolii.