Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Luni, 16 iul 2018      22:18
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Mielodisplazia

Mielodisplazia

29 iunie 2015    
Mielodisplazia reprezintă totalitatea bolilor caracterizate prin prezenţa celulelor-suşe anormale în măduva osoasă.
Mielodisplazia sau sindromul mielodisplazic (SMD) reprezintă un grup de afecţiuni ale măduvei osoase sau ale celulelor stem hematopoietice şi presupune producerea insuficientă a unuia sau mai multor tipuri de celule sagvine, din cauza unei disfuncţii a măduvei osoase.
 
Cauza mielodisplaziei este, în cele mai multe cazuri, necunoscută, iar atunci când cauza este cunoscută, este vorba despre mielodisplazie secundară, mai dificil de tratat decât cea a cărei cauză nu este identificată.
 
Mielodisplazia se caracterizează prin numarul scăzut de globule roşii (anemie), de globule albe (leucopenie), cu predispoziţie spre infecţii şi de trombocite (trombocitopenie).

Mielodisplazia - Incidenţa 

De obicei, mielodisplazia survine după vârsta de 60 ani, apare foarte rar în rândul copiilor şi adulţilor. Incidenţa mielodisplaziei este uşor mai crescută în rândul bărbăţilor.

Mielodisplazia - Simptome 

Simptomele mielodisplaziei includ  starea accentuată de oboseală, paloarea pielii şi a mucoaselor, tahicardia, mici leziuni ale pielii, echimoze, hemoragii nazale sau ale gingiilor, hemoptizie (expectoraţie cu sange), prezenţa sangelui in urină sau tusea.

Mielodisplazia - Factori declanşatori

Apariţia mielodisplaziei poate fi influenţată de tratamentele cu anumite medicamente anticanceroase, expunerea la radiaţii sau substanţe chimice, tabagismul, anumite boli congenitale, în urma tratamentelor pentru limfomul non- Hodgkin.
Mielodisplazia poate fi anemie refractară, anemie refractară cu sideroblaşti inelari, anemie refractară cu exces de blaşti, anemie refractară cu exces de blaşti în transformare, leucemie mielomonocită cronică sau leucemie mielomonocitară cronică în transformare.

Mielodisplazia - Tratament

Tratamentul mielodisplaziei este indicat şi se realizează numai de medicul specialist în urma unui diagnostic documentat.
 
Tratamentul mielodisplaziei are ca scop reducerea sau prevenirea complicaţiilor.
Singura metodă care poate prelungi viaţa, mai ales în rândul pacienţilor tineri este transplantul de măduvă osoasă, care poate prelungi viaţa.
Tratamentul simptomatic include transfuzii de sânge în scopul înlocuirii celulelor sangvine distruse prin apoptoză (moarte celulară programată) care au doar efect temporar deoarece organismul produce anticorpi care vor fi îndreptaţi împotriva celulelor sangvine transfuzate. De asemenea, se mai poate folosi chimioterapia sau transplantul de celule stem.
Tratamentul medicamentos al mielodisplaziei constă din factori de creştere hematopoietici care stimulează producerea de celule sangvine, la prevenirea infecţiilor prin creşterea numărului de globule albe şi roşii.
Agenţii de diferenţiere (analogi ai pirimidinei, retinoizi) stimulează dezvoltarea blaştilor şi transformarea lor în celule sangvine mature.