Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Vineri, 25 mai 2018      03:30
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Neutropenia, o afectiune caracterizata prin descresterea numarului de neutrofile

Neutropenia, o afectiune caracterizata prin descresterea numarului de neutrofile

10 august 2015    

Neutropenia este o afecţiune care se caracterizează printr-o descreştere a numărului de neutrofile din circulaţia sanguină. Neutrofilele sunt un tip de celule albe care mai sunt cunoscute şi sub numele de leucocite polimorfonucleare.

Neutropenia - Generalităţi

Neutropenia afectează capacitatea corpului de a lupta împotriva infecţiilor.

Celulele de sânge albe mai poartă numele de leucocite. Există cinci tipuri majore de celule sanguine albe. Este vorba despre: bazofile, eozinofile, limfocite, monocite, neutrofile.

Unele celule sanguine albe poartă numele de granulocite şi conţin granule microscopice (mici saci umpluţi cu enzime, compuşi ai microorganismelor digestive). Neutrofilele, eozinofilele şi bazofilele sunt granulocite şi sunt parte a sistemului imun natural cu o activitate nespecifică, cu o bază larg răspândită. Ele nu răspund exclusiv la antigeni specifici aşa cum este cazul limfocitelor.
 
Neutrofilele conţin enzime care ajuta celulele să ucidă şi să digere microorganismele printr-un proces ce poartă numele de fagocitoză.
 
Neutrofilele mature au un nucleu segmentat în timp ce neutrofilele imature prezintă un nucleu de forma unei fâşii. Neutrofilele sunt realizate în măduva spinării şi sunt eliberate în circulaţia sanguină. O neutrofilă are o speranţă de viaţă de trei zile.

Neutropenia - Forme

Neutropenia apre atunci când numărul de neutrofile este mai mic de 1500 pe microL. Neutropenia este clasificată astfel:
 
·         Uşoară – numărul de neutrofile variază între 1000 şi 1500 pe microL
·         Moderată – numărul de neutrofile situat între 1000 şi 1500 pe microL
·         Severă – numărul de neutrofile este sub 500 pe microL
 
Există unii termeni medicali care sunt sinonimi pentru neutropenie chiar dacă definiţia lor precisă este diferită.
 
·         Leucopenie – face referire la un număr redus de celule albe în general, în timp ce granulocitopenia indică un număr mic din toate tipurile de celule de sânge de tipul granulocitelor (neutrofile, eozinofile şi bazofile)
·         Din moment ce neutrofilele sunt mai multe decât orice alt tip de granulocite, acest termen este folosit uneori pentru a face referire la neutropenie
·         Agronulocitoza, face referire în mod literar la absenţa completă a tuturor granulocitelor dar acest termen este folosit uneori pentru neutropenia severă

Neutropenia - Cauze 

Neutropenia poate fi prezentă (deşi este relativ necomună) la indivizii sănătoşi, în mod special la unele persoane care au descendenţi din Africa sau ţările arabe dar şi din Yemen.
 
Neutropenia poate apărea ca un rezultat al scăderii producţiei de neutrofile, distrugerea neutrofilelor după ce acestea au fost produse sau acumularea acestora în afara circulaţiei.
 
Neutropenia este rezultatul a numeroase afecţiuni medicale care fac referire:
 
·         Infecţii (bacteriene, virale sau cu paraziţi cum ar fi HIV, malaria, tuberculoză, Epstein Barr)
·         Medicamente care pot deteriora măduva spinării sau neutrofilele (chimioterapia pentru cancer)
·         Deficitul de vitamine (anemie megaloblastică sau anemie feripivă)
·         Boli ale măduvei spinării (leucemie, mielofibroză, sindromul mielodizplazic, anemia aplastică)
·         Terapia cu radiaţii
·         Afecţiuni congenitale
·         Distrugerea autoimună a neutrofilelor
·         Hipersplenism

Neutropenia - Simptome

Neutropenia rezultă ca urmare a unei susceptibilităţi crescute la infecţia bacteriană. Gradul de risc depinde de cauza şi severitatea neutropeniei, condiţia medicală de fond a pacientului şi prezenţa sau absenţa rezervelor de măduva spinării pentru producţia de neutrofile.
 
Cel mai comun tip de infecţii observat la pacienţii cu neutropenie este cel cauzat de bacteria care se găseşte în mod normal pe piele (Staphylococcus aureus) sau pe tractul gastrointestinal ori digestiv.
 
Infecţiile fungiforme sunt mai frecvente la pacienţii cu neutropenie. Infecţiile pot fi limitate la anumite porţiuni ale corpului (cavitatea orală, zona genital şi pielea) sau se pot răspândi de-a lungul circulaţiei sanguine la plămâni sau la alte organe determinând neutropenia severă, prelungită.

Neutropenia - Diagnostic 

Neutropenia este diagnosticată prin realizarea unui test de sânge. Pentru a determina cauza specifică a neurotropeniei într-o situaţie dată, pot fi necesare şi alte teste.
 
Uneori, o biopsie a coloanei vertebrale poate fi necesară pentru a diagnostica cauza specifică a neutropeniei.

Neutropenia- Tratament

Tratamentul neutropeniei se bazează pe descoperirea cauzei de fond, a severităţii şi a prezenţei unor infecţii asociate sau a unor simptome dar şi pe evidenţierea stării generale de sănătate a pacientului. În mod evident, tratamentul trebuie să fie administrat în funcţie de cauza de fond determinată. Tratamentele care sunt adresate direct neutropeniei pot include:
 
·         Antibiotice sau medicamente antifungice care să lupte împotriva infecţiilor
·         Administrarea de factori de creştere a celulelor albe
·         Transfuzii cu granulocite
·         Terapia cu corticosteroizi sau globulină imună intravenoasă pentru unele cazuri de neutropenie imună mediată

Neutropenia - Profilaxie

Măsurile preventive pot fi implementate la pacienţii cu neutropenie pentru a limita riscul de apariţie a infecţiilor. Aceste măsuri pot include atenţia strictă la spălarea mâinilor, folosirea camerelor private sau în unele cazuri, folosirea mănuşilor, halatelor sau a măştilor.