Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      12:48
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Principiile medicamentelor homeopatice

Principiile medicamentelor homeopatice

03 august 2015    

Zilnic sute sau poate milioane de oameni utilizează medicamente fie alopate, fie homeopatice, însă fără a le cunoaşte atât de mult precum le cunoaşte un farmacolog.

În acest context, prof.univ. dr. Dumitru Dobrescu, doctor docent în Ştiinţe Medicale şi membru corespondent al Academiei Române a explicat concret terminologia de medicament şi tipurile medicamentelor astfel încât termenii folosiţi în mod curent să fie utilizaţi corect. 

Conceptul de medicament este unul singur

Potrivit prof. univ. dr. Dumitru Dobrescu, „sunt multe definiţii pentru termenul de medicament, dar cel mai obişnuit este: un produs sau o substanţă folosită pentru a modifica funcţiile fiziologice ale organismului sau pentru a trata suferinţele şi mai rar pentru a preveni suferinţele organismului omenesc.”.
De altfel, doctorul docent în ştiinţe medicale subliniază faptul că este extrem de important ca fiecare om să ştie că acest concept de medicament este unul singur. Altfel spus, orice substanţă şi orice produs folosit pentru a trata bolile se numeşte medicament.

Există doar medicamente homeopatice şi alopate

Potrivit legilor care stau la baza utilizării medicamentelor, există două categorii de medicamente, respectiv medicamentele alopate şi medicamentele homeopatice. Un altfel de medicament nu poate exista deoarece “există o lege a naturii potrivit căreia orice substanţă din mediul extern ce acţionează asupra materiei vii, în general, şi asupra organismului uman, în particular, are în funcţie de doza folosită două acţiuni opuse, antagoniste. La doză mică are un tip de acţiune, şi aceeaşi substanţă, la doză mare, are alt tip de acţiune”, potrivit prof. univ. dr. Dumitru Dobrescu, doctor docent în Ştiinţe Medicale.
 
Acest lucru a fost cel mai bine demonstrat cu substanţele antiseptice şi dezinfectante. Astfel, spune prof. univ. dr. Dumitru Dobrescu, la concentraţii foarte mici toate antisepticele stimulează dezvoltarea microbilor, iar la concentraţii mari omoară microbii. Această lege este valabilă pentru toate substanţele care intră în acţiune cu organismul uman sau cu organismele vii.
Potrivit acestei legi universale, există cele două tipuri de medicamente.

Medicamentele homeopatice, folosite în doze subponderale

În timp ce medicamentele alopate acţionează la doze terapeutice numite doze ponderale sau măsurabile, medicamentele homeopatice sunt folosite în doze subponderale.
 
În acest context, prof. univ. dr. Dumitru Dobrescu a subliniat încă o dată faptul că mulţi dintre oameni spun că medicamentele homeopatice nu conţin nicio cantitate de substanţă activă, lucru neadevărat. Şi asta deoarece medicamentele homeopatice se prepară pornind de la substanţele chimice obişnuite, fie substanţe pure cristalizate, fie tincturi preparate din plante. Din acestea, prin diluări succesive, se prepară diversepotenţe ale medicamentelor homeopatice. În marea majoritate a cazurilor, prescripţiile de medicamente homeopatice se fac cu diluţii care încă mai conţin sute de mii sau milioane de molecule active, a mai arătat prof. univ. dr. Dumitru Dobrescu.
 
Preparatele homeopatice care nu mai conţin deloc substanţe active sunt preparatele care au ca indice de diluare C 12. Cu toate acestea, “Realitatea este că orice preparat homeopatic, indiferent cât de diluat este, are acţiune asupra organismului omenesc.”, a explicat prof. univ. dr. Dumitru Dobrescu.
Plus că medicamentele homeopatice acţionează sigur şi fără efecte secundare, acestea având drept ţintă de acţiune doar organul bolnav. Iar asta spre deosebire de medicamentele alopate, care acţionează şi asupra altor organe.
În cazul în care organismul este sănătos, atunci administrarea medicamentelor homopatice nu va produce nicio reacţie deoarece nu are nicio ţintă asupra căreia să acţioneze.

Protocol ştiinţific pentru dovedirea eficacităţii medicamentelor homeopatice

Un bun exemplu că preparatele homeopatice au acţiune asupra organismului uman este protocolul pentru testarea eficacităţii prezenţei acţiunii medicamentelor homeopatice întocmit de un institut de cercetare medicală al Universităţii din Berlin.
 
Acesta este propus ca protocol ştiinţific pentru dovedirea, pe cale ştiinţifică, a eficacităţii medicamentelor homeopatice.
 
Potrivit prof. univ. dr. Dumitru Dobrescu, “În acest protocolse recomandă folosirea preparatului care se testează, cu acţiune încă necunoscută, în potenţă sau diluţie 12 CH, deci la limita cu numărul lui Avogadro şi se recomandă să se administreze, nu un flacon întreg din granule sau comprimate, ci cinci granuleodată de cinci ori pe zi, minimum cinci zile consecutive, dar se poate şi mai mult. Sub supravegherea medicilor specialişti se vor înregistra efectele respective.
În felul acesta se pune în evidenţă, în mod ştiinţific, eficacitatea, acţiunea preparatuluirespectiv asupra organismului uman.
Datele toate sunt înregistrate pe modele de fişă, se cuantifică intensitatea simptomelor înregistrate şi se prelucrează de către statisticieni pentru a dovedi că nu este vorba de efect placebo, ci de efectereale, obiective.”.
 
În acelaşi timp, prof. univ. dr. Dumitru Dobrescu atrage atenţia asupra faptului că astfel de experimente reprezintă baza recomandărilor terapeutice ale medicamentelor homeopatice. Aşadar, toate simptomele care sunt din punct de vedere statistic semnificative pot fi tratate cu medicamentul homeopatic respectiv, în cazul în care simptomele  apar în cadrul suferinţelor organismului omenesc.

Legea similitudinii stă la baza homeopatiei

Pe de altă parte, doctorul docent în Ştiinţe Medicale, prof. univ. dr. Dumitru Dobrescu a pus accent şi pe legea similitudinii, de altfel şi legea fundamentală a homeopatiei.
 
Potrivit acesteia, substanţele care provoacă anumite simptome asupra organismelor sănătoase sunt capabile să vindece simptomele respective, care se manifestă în cadrul unor boli diverse. Indiferent de tipul diluţiilor folosite, joase sau înalte, prescripţiile se fac pe baza legii similitudinii.
 
Tratamentele homeopatice au la bază, pe lângă această lege fundamentală, şi legea dozelor subponderale. În comparaţie cu tratamentele homeopatice, cele alopate au la bază legea contrariilor, adică un medicament este folosit pentru a trata simptome contrarii acţiunilor medicamentului respectiv,  şi legea dozelor ponderale, a mai subliniat prof. univ. dr. Dumitru Dobrescu, doctor docent în Ştiinţe Medicale.
 
De exemplu, dacă un pacient se va onfrunta cu o colică abdominală apărută în urma contracţiilor intestinale, atunci el va administra un antispastic, un medicament care relaxează muşchii intestinali.
 
În homeopatie se procedează invers, adică pentru o colică abdominală se vor administra substanţe care la om provoacă colică. Însă, aceste substanţe se vor prescrie în cantităţi mici. Potrivit prof. univ. dr. Dumitru Dobrescu, ştiinţele medicale nu au făcut altceva decât să aplice legile naturii după ce le-a cunoscut.
 
Medicamentele homeopatice produse de Laboratoarele Boiron România sunt elaborate după metode farmaceutice riguroase şi aplicând întreaga tehnologie modernă existentă, cu respectarea stricta a normelor GMP.
 
Medicamentele homeopatice produse de Boiron sunt autorizate de Agenţia Naţională a Medicamentului, în urma unor testări specifice, şi înregistrate ca medicamente benefice organismului omenesc. Începând cu data de 24 februarie, în ziua de joi a săptămânii pare, va putea fi urmărit pe prima pagină a platformei online SănătateaTV.ro un serial educativ despre beneficiile homeopatiei, în colaborare cu Laboratoarele Boiron România. Pentru celelalte zile ale săptămânii, emisiunile vor putea fi accesate din secţiunea Homeopatie de pe platforma SănătateaTV.ro.
 
În acest material este prezentat un produs homeopat. Citiţi cu atenţie prospectul/informaţiile de pe ambalaj.
 
Materialul video aferent acestui articol poate fi vizionat aici
 
Mai multe informații despre beneficiile homeopatiei pot fi citite pe www.comunicatemedicale.ro
 
Acesta este un material publicitar. Informaţiile furnizate aparţin persoanei intervievate. Pentru orice problemă de sănătate adresaţi-vă medicului.