Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      08:50
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Angiomatoza bacilara

Angiomatoza bacilara

29 iulie 2015    
Angiomatoza bacilară apare rar la persoanele care nu au HIV, este o infecţie bacteriană care se manifestă sub formă de pete cutanate, erupţii cu leziuni pe sau sub piele, aseamănătoare erupţiei care apare într-un anumit tip de cancer numit sarcomul Kaposi.
Poate produce îmbolnăvire în alte părţi ale corpului, cum ar fi ficatul sau splina.

Angiomatoza bacilară - Epidemiologie

Angiomatoza bacilară este o infecţie gravă, potenţial fatală, însă vindecabilă. Infecţia, care afectează aproape exclusiv pacienţii cu SIDA, poate fi o complicaţie a bolii zgârieturii de pisică.
 
Angiomatoza bacilară poate fi cauzată de 2 versiuni ale ale bacteriei Bartonella. Mai exact, sunt implicate Bartonella quintana şi Bartonella henselae (cauza bolii zgârieturii de pisică).
 
Coloniile se dezvoltă după o perioada de incubaţie de 1-4 săptămâni pe medii care conţin sânge.
 
Angiomatoza bacilară se caracterizează printr-o proliferare lobulară a selor sanguine noi (angiogeneza) şi un răspuns inflamator neutrofilic la numeroşii bacili localizaţi în nodulii bogaţi în colagen.
 
Infecţia cu Bartonella quintana este cunoscută popular ca “febra de tranşee”, fiind transmisă la oameni prin muşcătura de păduche.
 
Bartonella henselae este cauza bolii zgârietura de pisică sau a angiomatozei bacilare la pacienţii cu SIDA. Infecţia este transmisă la aceşti bolnavi prin intermediul puricilor de pisică.

Angiomatoza bacilară - Simptome

Angiomatoza bacilară se caracterizează prin proliferarea excesivă a vaselor de sânge care formează mase tumorale la nivelul pielii şi organelor.
Leziunile pot să apară în orice regiune a corpului.
 
Pe măsură ce numărul leziunilor sporeşte, bolnavul poate dezvolta o febră crescută, transpiraţii, frisoane, vărsături, scăderea apetitului şi scădere ponderală.
 
Dacă nu este tratată, infecţia poate fi fatală.

Angiomatoza bacilară - Diagnostic

Angiomatoza bacilară este adesea prost diagnosticată, deoarece poate fi confundată cu alte afecţiuni (precum sarcomul Kaposi).
Efectuarea unei biopsii nu este necesară decât în cazul în care există o suspiciune de cancer.

Angiomatoza bacilară - Tratament

Tratamentul angiomatozei baciliare este bazat în principal pe antibiotice efectuat până la dispariţia leziunilor care durează, de obicei, 3-4 săptămâni.
 
În majoritatea cazurilor, administrarea promptă a tratamentului cu antibiotice la pacienţii cu SIDA vindecă infecţia cauzată de oricare din tipurile de bacterii.