Info SănătateaTV.ro: Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului
Vineri, 21 sep 2018      08:07
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Antrax:  forme, simptome, cauze si tratament

Antrax: forme, simptome, cauze si tratament

07 august 2015    

Ce este antraxul?

Antraxul este o boală infecţioasă acută cauzată de bacteria Bacillus anthracis. Acest microb sub formă de bastonaş creşte în murdărie şi poate fi ingestat de oi, vaci, cai sau capre (animale ierbivore).
 
Antraxul apare cel mai adesea la animalele cu sânge cald, dar poate infecta şi oamenii. Când este inhalată de oameni bacteria cauzează insuficienţă respiratorie şi decesul pacientului în mai puţin de o săptămână.
 
Transmiterea la oameni se face în mod normal prin intermediul contactului cu animalele infectate dar poate apărea şi ca urmare a inhalării aerului umplut cu sporii bacilului. Boala afectează în special indivizii care manevrează pielea animalelor (fermieri, măcelari şi veterinari) sau care torc lâna. Există trei tipuri de antrax: cutanos, respirator şi intestinal.
 
Antraxul cutanos: cele mai multe infecţii cu antrax apar atunci când bacteria intră printr-o tăietură sau abraziune a pielii. Cu o terapie antimicrobială propice, moartea survine în cazuri rare.
 
Antraxul respirator: infecţiile cu antrax din sistemul respirator (contractate prin respirarea particulelor infectate) produc moartea pacientului la 1-2 zile după manifestarea acută a simptomelor.
 
Antraxul intestinal: infecţia cu antrax a tractului intestinal apare cel mai adesea după consumul cărnii contaminate. Se caracterizează prin inflamarea acută a tractului intestinal.

Ce cauzează antraxul?

Antraxul este cauzat de bacilul Bacillus anthracis care afectează în primul rând animalele ierbivore (oi, cai, vite, capre, porci). Boala a fost etichetată ca fiind una veterinară din moment ce afectează aceste animale.
 
Antraxul este o boală fatală pentru cele mai multe animale.

Cum se răspândeşte antraxul?

Oamenii se pot infecta cu antrax prin inhalarea particulelor de murdărie contaminate (antraxul poate trăi in murdărie pentru mult timp) sau prin mânuirea lânii de la animalele bolnave.
 
Infectarea tractului intestinal apare în momentul în care sunt consumate alimente nepreparate corespunzător de la animalele bolnave.

Efectele antraxului

Forma inhalată a antraxului (antraxul pulmonar) este o formă rară şi fatală. Studiile unor cazuri precedente au indicat că o doză cuprinsă între 2.500 şi 55.000 de spori de antrax este letală, iar simptomele se pot întinde de la câteva ore la câteva zile şi implică efectele uneirăceli, cum ar fi febra, tusea, slăbiciunea sau durerile în capul pieptului.
 
Al doilea stadiu al bolii este de obicei fatal, în doar câteva zile.Deteriorarea pulmonară privează corpul de oxigenInfecţia creierului poate apărea şi ea. Antibioticele sunt eficiente doar în fazele timpurii ale bolii pentru că ele luptă împotriva bacteriei, şi nu împotriva toxinelor produse în abundenţă de aceasta.
 
Forma cutanată a antraxului este cauzată de acelaşi germene dar acesta este contractat prin intermediul unei leziuni a pielii. La trei-cinci zile după infectare, pe suprafaţa pielii apare un abces nedureros. După una sau mai multe zile aceast abces se înnegreşte şi devine o rană deschisă. 
 
În Statele Unite ale Americii, antraxul cutanos are un procent de 95% din toate cazurile de antrax şi poate fi trata cu uşurinţă cu ajutorul antibioticelor. Dacă este lăsat netratat, 5% din cazuri progresează către o infecţie sanguină periculoasă care, de obicei, este fatală.

Antrax - Simptome

Simptomele antraxului depind de tipul de expunere.
 
Expunerea pielii: antraxul cutanat se caracterizează prin apariţia unei leziuni de forma unui abces pe mâini, faţă şi gât. Aceste leziuni pot forma eventual un centru negru. O umflătură a glandelor limfatice de sub mână este şi ea un semn al bolii. Forma cutanată a antraxului nu este fatală la oameni.
 
Expunerea respiratorie: simptomele antraxului pulmonar se pot asemăna cu cele ale unei răceli banale şi pot progresa către respiraţie severă şi chiar deces.
 
Antraxul pulmonar cauzează leziuni le plămânilor şi creierului. Simptomele apar în circa 7 zile de la expunere.

Antraxul - Diagnostic

Antraxul este diagnosticat prin izolarea bacteriei B. anthracis din sângeleziunile pielii sau secreţiile respiratorii. Este diagnosticat de asemenea prin măsurarea anticorpilor specifici din sângele persoanelor suspectate cu boala.

Antraxul - Tratament

Antraxul este tratat cu ajutorul antibioticelor prescrise de medic. Pentru a fi eficient, tratamentul trebuie administrat de timpuriu.

Antraxul - Profilaxia

Vaccinul împotriva antraxului este disponibil pentru persoanele care au ocupaţii riscante.
 
Răspândirea antraxului poate fi prevenită prin mânuirea cu grijă a animalelor moarte suspectate cu antrax, asigurarea unei bune ventilaţii în momentul procesării pielii, lânii, părului sau blănii şi vaccinarea animalelor.

 
Sanatateatv.ro