Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      12:31
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Blastomicoza

Blastomicoza

30 iulie 2015    
Blastomicoza este o infecţie cauzată de inhalarea sporilor produşi de fungul Blastomyces dermatitidis care se găsesc în special în lemn şi pe sol.

Blastomicoza - Incidenţa

Boala este foarte frecventă în SUA, având o mortalitate între 0-2% în cazul pacienţilor imunocompetenţi şi în jur de 40% în cazul pacienţilor cu SIDA.
Se pare ca boala afectează mai mult barbaţii, iar vârsta medie de apariţie este 45 de ani, dar vârsta nu limitează riscul de a dobândi infecţia, deoarece există şi cazuri raportate la copiii mici şi vârstnici (vârstele extreme).
 
Aproximativ 19% dintre persoanele infectate prezintă leziuni cutanate, fără implicare pulmonară.

Blastomicoza - Patogenie

Odată ajunşi în plămâni, sporii se transformă, în condiţii propice de temperatură şi umiditate cauzând o inflamaţie locală - blastomicoză pulmonară primară.
 
Această capacitate a ciupercii de a se transforma în formă capabilă de a determina boala îi asigură supravieţuirea (are o membrană protectoare ce o apără de temperaturile scăzute şi de fagocitele sistemului imun).
Apoi, poate ajunge în altă regiune a organismului dacă pătrunde în sistemul limfatic şi în torentul sangvin, inclusiv în oase, măduva osoasă, tract genito-urinar, creier, tegument, mucoasă nazală, tiroidă.

Blastomicoza - Simptome

În stadiile iniţiale, simptomele blastomicozei pot include tuse seacă, febră, transpiraţii abundente, fatigabilitate, stare generală de sănătate precară, durere şi leziuni la nivelul oaselor, organelor genitale masculine sau sistemului nervos central, pot fi afectate şi ficatul, splina, nodulii limfatici, inima, glandele suprarenale şi tractul digestiv.
 
La nivelul tegumentului apar umflături, care se transformă treptat în băşicute mici, albicioase, pline cu puroi. Băşicutele se sparg, dând naştere unor abcese ce nu se vindecă. 
 
Blastomicoza nu se transmite de la o persoană la alta.

Blastomicoza - Diagnostic

Diagnosticul de blastomicoză este stabilit când fungul Blastomyces dermatitidis este identificat în lichidele corporale sau în monstrele tisulare de la nivelul plămânilor sau pielii, iar radiografiile toracice pot evidenţia afectarea pulmonară.

Blastomicoza - Tratament

Tratamentul blastomicozei este medicamentos şi are în vedere reducerea efectelor secundare.
 
Tratamentul instituit trebuie să ţină seama de tipul afectării, de extinderea procesului, de severitatea simptomelor şi de statusul imun al pacienţilor.
În absenţa tratamentului, blastomicoza poate provoaca decesul.
Cea mai ridicată rată de vindecare se întâlneşte la persoanele care prezintă doar leziuni cutanate.