Info SănătateaTV.ro: Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului
Vineri, 21 sep 2018      08:27
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Boala Hansen, o boala infectioasa cronica ce poate cauza diformitati

Boala Hansen, o boala infectioasa cronica ce poate cauza diformitati

07 august 2015    

Boala Hansen, cunoscută şi sub numele de lepră, este o boală infecţioasă cronică cauzată de bacteria Mycobacterium leprae. Această boală poate cauza diformitatea deveră a piciorului, mâinilor şi a feţei.

Bacteria care cauzează lepra se dezvoltă în anumite zone ale corpului cum ar fi pielea, nervii de lângă suprafaţa pielii şi membranele mucoase orale şi nazale. Infecţia duce la pierderea sensibilităţii în zonele afectate.

Lepra - Prevalenţă

Lepra era odată o boală larg răspândită dar în prezent se înscrie în categoria bolilor tropicale care concentrează cel mai mare număr în Brazilia, India, Nigeria, Indonezia, Bangladesh şi Myanmar.
 
Doar 5% din oamenii care sunt infectaţi cu bacteria dezvoltă boala. Sistemul imun previne, în general, dezvoltarea leprei. Oricum, s-a descoperit că unele persoane sunt în mod natural mai susceptibile la infecţie, în timp ce alţii sunt protejaţi de sistemul imun. În momentul în care un individ dezvoltă simptomele, acestea sunt de obicei uşoare. Boala este fatală doar în unele cazuri destul de rare şi care se caracterizează prin prezenţa unor complicaţii.

Lepra - Formele bolii

Boala Hansen are două forme. Este vorba de lepra tuberculoidă şi lepra lepromatoasă (boala Hansen multibacilară).
Lepra tuberculoidă este forma uşoară a leprei în care bacteria trăieşte în câteva mici leziuni simetrice ale pielii. Simptomele sunt cauzate de răspunsul sistemului imun la o bacterie specifică. Simptomele leprei tuberculoide se manifestă după circa patru ani de la expunerea la infecţie.
 
Lepra lepromatoasă este forma severă în care leziunile pielii sunt numeroase şi au o dimensiune mai mare. În leziuni sunt mai multe bacterii iar pielea se poate îngroşa. Pe măsură ce acest tip de lepră avansează, nodulii se pot forma pe ambele părţi ale corpului. Faldurile de piele groasă se formează pe faţă şi tot nasul poate cădea. În cazul acestui tip de lepră simptomele se pot manifesta după circa opt ani de la expunere.
 
Ambele forme ale bolii Hansen pot duce la distrugerea permanentă a nervului. Este posibil ca arsurile şi rănile să nu fie tratate şi observate din cauza pierderii sensibilităţii asociată cu lepra. Acestea pot cauza deteriorări care nu sunt necesare şi care se pot infecta cu bacteria care distruge ţesutul.
 
Deteriorarea nervilor de la mâini şi de la picioare poate avea ca rezultat apariţia unui eritem nodos care face imposibilă apucarea obiectelor sau mersul pentru unii indivizi. Degetele se pot îngroşa şi îngusta. Ambele tipuri de lepră pot duce la orbire.

Lepra - Tratament

Primul medicament care a fost dezvoltat pentru a trata boala Hansen a fost Promin. Medicamentul se administra intravenos şi a reprezentat pentru o perioadă mare de timp un tratament de succes. Mai târziu Prominul a fost înlocuit cu antibioticul Dapsone care se putea administra pe cale orală. În anii 1980 bacteria a devenit rezistentă la Dapsone. Astfel, a fost realizat un nou medicament care combina antibioticul Dapsone cu clofazimina şi rifampicina. Acest tratament a fost cel mai eficient pentru o mare perioadă de timp. Pentru tratamentul lebrei tuberculoide este necesară administrarea unui tratament pentru o perioadă de şase luni în timp ce pentru lepra lepromatoasă tratamentul poate dura peste doi ani. Aceste medicamente previn ca boala să devină una contagioasă şi opresc progresia bolii. Medicamentele nu pot reversa deteriorările care s-au produs la nivelul nervilor sau diformitatea care a apărut înainte de tratament.
 
Încă nu se cunoaşte cu exactitate modalitatea prin care lepra se transmite de la o persoană la alta. Se crede că boala este transmisă prin intermediul picăturilor respiratorii (secreţiile persoanei bolnave) dar acest lucru nu a fost dovedit. Prevenţia răspândirii bolii este limitată în prezent la tratarea indivizilor care au contractat boala. Unele dintre vaccinurile create pentru tratamentul tuberculozei pot oferi speranţă şi pentru lepră din moment ce bacteria care cauzează boala Hansen este similară cu cea responsabilă pentru apariţia tuberculozei.
 
Chiar după administrarea tratamentului şi vindecarea infecţiei, pacientul poate râmâne cu anumite părţi desfigurate sau cu anumite dizabilităţi. Se recomandă consultul medical de specialitate pentru cel puţin cinci ani de la ultimul contact cu orice persoană care a fost infectată.

 
Sanatateatv.ro