Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      17:15
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Enterobioza

Enterobioza

30 iulie 2015    
Enterobioza este o boală parazitară produsă de parazitul Enterobius vermicularis denumit oxiuri şi afectează indivizi din toate mediile socio-economice şi de toate vârstele, dar mai frecvent copii.

Enterobioza - Generalităţi

Parazitul enterobiozei este un vierme mic de 1 cm, cu o culoare alb-gălbuie. Durata de viaţă este de maxim opt săptămâni.
 
Femela depune ouăle la nivelul pliurilor mucoasei anale iar, uneori, migrează în regiunea perineală în afara anusului. Migrarea spre orificiul anal se face noaptea şi este însoţită de prurit (mâncărime) anal.
 
În ouăle depuse, embrionul îşi continuă dezvoltarea, transformându-se în şase ore într-o larvă infectantă.
Dacă ouălele ajung la nivelul cavităţii bucale, sunt înghiţite şi ajung în duoden unde se formează paraziţii adulţi care se stabilesc în intestinul gros.
 
Enterobioza este o boală cronică din cauza autoinfectării sau reinfectării cu ouă de la alţi membrii ai familiei, dar si din surse extrafamiliale.

Enterobioza - Simptome

Ataşarea parazitului de mucoasa intestinală produce inflamaţie locală uşoară.
 
Pruritul regional este un semn caracteristic.
 
Ca urmare a scărpinarii se poate produce o dermatită care se poate infecta cu bacterii.
 
Insomnia produce tulburări neuropsihice, precum iritabilitate, nervozitate, scăderea capacităţii de concentrare.
 
În infecţii masive se produc tulburări digestive precum anorexie, dureri abdominale, greţuri şi tulburări de tranzit.
 
Migrarea în zona vulvară a femelei parazit produce vulvovaginite.
 
Paraziţii enterobiozei pot pătrunde şi în tractul urinar, determinând formarea unor granuloame şi peritonita pelvină.

Enterobioza - Diagnostic

Diagnosticul enterobiozei se bazează pe semnele si simptomele prezente şi pe evidenţierea ouălor în materiile fecale, urină, secreţii vaginale.

Enterobioza - Tratament

Deoarece boala se poate răspândi şi la persoanele cu care bolnavul are contact, se recomandă ca şi acestea să urmeze un tratament preventiv cu aceste medicamente.
 
Pentru a diminua mâncărimea anală se recomandă băi cu apă caldă cu sare de bucătărie şi aplicarea locală cu unguente de oxid de zinc.
 
Tratamentul constă în administrarea de medicamente antihelmintice, curăţarea pardoselilor camerelor şi fierberea cearşafurilor, lenjeriei de corp, pijamalelor, cămăşilor de noapte.

Enterobioza - Profilaxie

În scop curativ sau preventiv se aplică măsuri mai generale, precum tăierea unghilor, spălarea mâinilor înainte de fiecare masă şi după ce s-a folosit toaleta.