Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      08:22
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Hepatita virala G

Hepatita virala G

29 iulie 2015    
Pe lângă hepatitele virale foarte cunoscute: A, B, C, D, E sunt şi altele noi precum: hepatitele virale G (descoperit pentru prima dată în 1995), F, H, I şi TTV, care au început să fie cunoscute şi studiate de curând. 

Virusul hepatic G - Generalităţi

Virusul hepatic G este o maladie infecţioasă acută sau cronică din grupul infecţiilor sangvine şi antroponoze, provocată de virusul hepatic G, ce aparţine familiei Flaviviridae.
 
Clinic se manifestă prin intoxicaţie generală moderată, dereglări digestive, îndeosebi ale funcţiei ficatului, prin afectarea altor organe şi sisteme, fiind însoţite de icter al tegumentelor.
 
Virusul hepatic G, denumit de asemenea virusul GB-C sau HVG, este un virus de tip ARN, asemănător cu virusul hepatic C.
 
Virusul hepatic G a fost descoperit în momentul în care oamenii manifestau o formă de hepatită în urma transfuziilor, iar cauza ei nu putea fi asociată cu niciunul din viruşii hepatici existenţi. Acest virus hepatic poate determină o formă acută uşoară de hepatită sau o infecţie persistentă la aproximativ 15-30% din adulţi. Este încă neclar dacă virusul hepatic G cauzează hepatita, studiile relevând că singur, acest virus nu are capacitatea de a cauza afecţiuni hepatice.
 
Virusul hepatic G are o perioadă de incubaţie similară celei a virusului hepatic C: 3-20 de săptămâni.
 
În majoritatea cazurilor, nu determină simptome asemănătoare celor cauzate de alte forme de hepatite, deşi există posibilitatea ca unii pacienţi să manifeste simptome de tip gripal. De asemenea, rezistenţa virusului hepatic G în mediul ambiant la acţiunea diferitor factori termici şi chimici, este asemănătoare cu a virusului C.

Virusul hepatic G - Modalităţi de transmitere

Virusul hepatic G este transmis prin tranfuzii de sânge, contacte sexuale neprotejate şi de la o mama infectată la copilul ei în timpul naşterii. De aceea, riscul de infectare cu virusul hepatic G îl au hemofilici, narcomani, alcoolici, pacienţii cu imunodeficienţă (HIV/SIDA), la bolnavii cu hepatita B sau C.
 
La o mare parte din bolnavii cu virusul hepatic G, căile de transmitere nu sunt depistate.

Virusul hepatic G - Simptome

Marea majoritate a purtătorilor de virus hepatic G sunt asimptomatici.
 
Tabloul clinic al virusului hepatic G este mai aproape de cel al virusului hepatic C, dar se întâlnesc mai rar formele cronice: ciroza şi carcinomul hepatic. În cazul virusului hepatic G se pot înregistra forme grave şi foarte grave, precum necroza hepatică acută, anemia aplastică (ca rezultat al aplaziei măduvei osoase).

Virusul hepatic G - Diagnostic

Diagnosticul infecţiei este deocamdată, doar molecular, prin evidenţierea ARN viral.

Virusul hepatic G - Tratament

Nu există tratament specific disponibil împotriva virusului hepatic G, singurul mod de a evita infectarea cu virusul hepatic G este adoptarea unor măsuri riguroase de igienă.